NOUL RĂZBOI AL LUI PUTIN. Cât de reală este amenințarea Rusiei. „Într-un fel aduce cu Kim Jong Un când spune că este invincibil”

NOUL RĂZBOI AL LUI PUTIN. Cât de reală este amenințarea Rusiei. „Într-un fel aduce cu Kim Jong Un când spune că este invincibil
Publicat: 02/03/2018, 11:59
Discursul liderului de la Kremlin, vine înaintea alegerilor prezidențiale, iar Vladimir Putin readuce aminte publicului că țara sa este o superputere acre contează în jocurile strategice mondiale. Mai mulți analiști, citați de Financial Times, susțin că discursul președintelui Rusiei a fost un amalgam de informații mai vechi și planuri ale căror concretizări sunt incerte, o rețetă clasică de propagandă.
„Într-un fel aduce cu Kim Jong Un spunând: am arme nucleare și nimeni nu mă poate atinge. Nu urmărește decât să aibă efect”, a declaratMalcolm Rifkind, fost ministru britanic al apărării.
Douglas Barrie, analist la Institutul International pentru Studii Stategice, a comentat, la rândul său că că americanii și rușii au avut mai multe încercări privind dezvoltarea unor sisteme sofisticate de arme în timpul Războiului rece. „Au fost atât de multe probleme încât au fost nevoiți să dea înapoi”, a spus el, declarându-se sceptic ideii relansării acestor programe.
Cu toate acestea, Vladimir Putin insistă cănoul armament balistic și nuclear a fost testat cu succes și este operațional, deși mai are nevoie de „reglaje”.

„Fiecare sistem de armament despre care am vorbit depășește cu ușurință și evită un sistem de apărare antirachetă. Unele dintre ele mai au nevoie de reglaje. Altele sunt deja disponibile trupelor și pregătite pentru luptă. Toate testele efectuate au avut succes”, a spus Putin într-un interviu pentru NBC.

Liderul de la Kremlin a respins ideea avansată de către mai mulți oficiali americani, potrivit căreia acțiunile Rusiei ar putea declanșa un nou Război Rece.

„Din punctul meu de vedere, persoanele care au spus că un nou Război Rece a început nu sunt analiști. Ei fac propagandă. Dacă vorbim despre o cursă a înarmărilor, atunci aceasta a început exact în momentul retragerii Statelor Unite din tratatul ABM (n.a. – Tratatul Antirachete Balistice, semnat în 1972, care prevedea limitarea SUA și a URSS la câte un sistem antirachetă)”, a mai declarat Putin.

Vladimir Putin susține că noul armament anunțat de Rusia este atât de avansat încât banii cheltuiți de Statele Unite pentru sistemele de apărare antirachetă „au fost aruncați în vânt”.

Vladimir Putin a afirmat joi că un atac nuclear împotriva unui aliat al Moscovei va fi considerat un atac contra Rusiei, avertizând că armata rusă deține o rachetă de croazieră invincibilă și va riposta imediat. „Vom considera orice utilizare a armelor nucleare contra Rusiei sau a aliaților ca fiind un atac nuclear împotriva națiunii noastre. Riposta va fi imediată și cu toate efectele aferente”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs rostit joi în Parlamentul de la Moscova.

„Noi le-am transmis de nenumărate ori partenerilor noștri că vom lua măsuri ca reacție la instalarea sistemelor antirachetă americane. În pofida tuturor problemelor cu care ne-am confruntat, Rusia a fost și rămâne o putere nucleară. Nu ne-a ascultat nimeni, trebuie să ne asculte acum”, a adăugat Putin.

Liderul de la Kremlin a atras atenția că armata Rusiei are o rachetă invincibilă, care „poate atinge orice zonă din lume”, neputând fi oprită de sistemele antibalistice instalate de Statele Unite în Europa și Asia.

„Dar trebuie să fie foarte clar: Rusia nu intenționează să atace pe nimeni. Nu este necesar să creăm noi amenințări în lume, ci vrem să stăm la masa negocierilor și să colaborăm pentru înnoirea sistemului internațional de securitate”, a subliniat Vladimir Putin.

Administrația DonaldTrumpa comunicat, joi seară, că nu este surprinsă de amenințările președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a declarat că armata rusă poate ataca nuclear Statele Unite, Washingtonul afirmând că poate contracara atacuri și transmițându-le cetățenilor americani să fie liniștiți.

„Nu suntem surprinși de afirmațiile (lui Vladimir Putin -n.red.), iar poporul american trebuie să fie sigur că suntem pregătiți în totalitate”, a declarat joi seară Dana White, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva...
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Finlanda vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU