Numărul doi în ierarhia Statului Islamic a fost ucis într-un raid

Numărul doi în ierarhia Statului Islamic a fost ucis într-un raid
Publicat: 25/03/2016, 18:58

Al-Qaduli urma să preia controlul operațiunilor cotidiene ale grupării în cazul în care liderul acesteia – Abu Bakr al-Baghdadi – ar fi fost ucis sau s-ar fi aflat în incapacitatea de a conduce organizația, potrivit acestor analiști.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a anunțat moartea lui al-Qaduli vineri dimineața (ora locală), într-o conferință de presă.

„Eliminăm în mod sistematic cabinetul ISIL (unul dintre acronimele SI)”, a declarat Carter, adăugând că „luna aceasta l-am țintit cu succes pe al doilea în ierarhia ISIL”.

„L-am eliminat pe liderul care supervizează finanțarea operațiunilor ISIL și am afectat astfel capacitatea (grupării) de a plăti luptători și de a angaja recruți”, a subliniat Carter, explicând rolul liderului SI.

Întrebat dacă Statele Unite au depășit un punct critic și au început să înregistreze un succes în lupta împotriva SI, Carter a răspuns că există un „impuls” care „dă rezultate”.

Comandantul Statului Major Interarme Josephe Dunford, care a participat la conferință alături de Carter, a confirmat evaluarea acestuia, dar a avertizat că „în niciun caz nu aș spune că suntem pe punctul de a învinge ISIL sau că lupta s-a terminat”.

Carter a legat anunțul de vineri de atacurile teroriste din Europa revendicate de către SI, inclusiv masacrul de marți de la Bruxelles.

Atacurile „de la Paris și Bruxelles ne amintesc de ce este necesar să accelerăm înfrângerea ISIL, indiferent (unde acționează gruparea) în lume”, a declarat Carter, reiterând angajamentul Stateor Unite față de Europa.

„Inamicii noștri sunt unii și aceiași”, a declarat el. „Iar împreună continuăm să facem tot mai mult pentru a folosi întreaga greutate a vastelor noastre capacități militare în vederea accelerării înfrângerii SI”, a adăugat secretarul american al Apărării.

Uciderea lui al-Qaduli nu este anunțată pentru prima dată.

Ministerul irakian al Apărării anunța în iulie că liderul SI a fost ucis la Tal Afar, în nordul Irakului, într-un atac aerian al coaliției antijihadiste conduse de Statele Unite.

Însă Comandamentul Central american, care supervizează operațiunile în regiune, afirma la vremea respectivă că nu deținea „vreo informație care să coroboreze” uciderea numărului doi în ierarhia SI.

Trezoreria americană îl eticheta în 2014 pe al-Qaduli drept un „terorist mondial special”. Acesta folosește 12 identități false, potrivit Trezoreriei, inclusiv ce a de „Hajji Iman”, folosită vineri de Carter.

Departamentul de Stat american a oferit o recompensă în valoare de șapte milioane de dolari în schimbul unor informații despre al-Qaduli – una dintre cele mai importante, după cea oferită pentru al-Baghdadi – în valoare de zece milioane de dolari.

Această recompensă îl face pe al-Qaduli al șaselea cel mai căutat terorist din lume, după liderii Al-Qaida, SI și rețelei talibane Haqqani.

Al-Qaduli s-a născut la Mosul, al doilea cel mai important oraș din Irak, în 1957 sau 1959.

El s-a alăturat în 2004 filialei Al-Qaida în Irak – care a devenit SI -, în cadrul căreia era adjunctul liderului de atunci, Abu Musab al-Zarqawi, și „emirul” aripii de la Mosul a organizației.

El a fost capturat și încarcerat de către autoritățile irakiene, însă a fost eliberat în 2012, când s-a alăturat filialei grupării în Siria, potrivit Deprtamentului de Stat american.

Al-Qaduli ar folosi de asemenea numele de Abu Alaa al-Afri, însă CNN nu a putut verifica dacă este vorba despre una și aceeași persoană.

Al-Afri ar fi fost profesor de fizică și unul dintre protejații fostului lider Al-Qaida Osama ben Laden. El ar fi turkmen, ceea ce l-ar fi împiedicat să fie succesorul liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit unor analiști.

– Operațiune a forțelor speciale?

NBC News a anunțat anterior că al-Qaduli ar fi fost ucis joi dimineața, într-un raid al Forțelor speciale americane, în Siria.

Oficiali în domeniul Apărării au declarat pentru postul american că trupe au fost trimise cu elicopterul și l-au așteptat pe al-Qaduli, care a trecut pe lângă militari la bordul unui vehicul.

Comandoul ar fi încercat să-l captureze în viață, însă situația a escaladat, iar jihadistul și alte trei persoane care se aflau la bordul vehiculului ar fi fost ucise, potrivit acestor oficiali.

Potrivit BBC, Carter a declarat vineri că militarii americani au ucis și alți lideri SI în ultimele zile.

Între aceștia, un bărbat cunoscut sub numele de Abu Sara, însărcinat să îi plătească pe luptători în nordul Irakului, dar și „un număr de asociați ISIL implicați în mod direct în planificarea unor atacuri în străinătate și formarea (unor luptători străini)”.