O profesoară din Kuweit, condamnată la 11 ani de închisoare pentru o postare pe Twitter

Redactor:
Mihai Schiau
O profesoară din Kuweit, condamnată la 11 ani de închisoare pentru o postare pe Twitter

O profesoară din Kuweit a fost condamnată, luni, la 11 ani de închisoare pentru că l-a insultat pe Twitter pe emirul Kuweitului, șeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, și a incitat la înlăturarea acestuia de la putere, relatează Daily Mail.

Potrivit grupurilor de opoziție din Kuweit, Huda Al-Ajmi (37 de ani) a primit cea mai mare sentință, pentru o opinie politică exprimată online, din istoria acestui stat din Golf.

Împotriva profesoarei au fost formulate trei capete de acuzare, dintre care cel privind insultarea emirului – descris drept ‘imun și intangibil’ în Constituție – prevedea o pedeapsă de un an de închisoare. Celelalte două pedepse, de cinci ani de închisoare fiecare, au fost date pentru incitare la revoltă împotriva regimului și pentru încălcarea legilor privind dezbaterile publice.

Deși Kuweitul este mai liberal decât multe state din Golf, autoritățile reprimă din ce în ce mai mult vocile disidente. În ultima lună, fostul deputat Mussallam al-Barrak a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că l-a insultat pe emir într-un discurs, însă a făcut apel și a reușit să anuleze decizia anterioară.

Cu toate acestea, în Kuweit este neobișnuit ca o femeie să ispășească o pedeapsă cu închisoarea pentru delicte de natură politică. Recent, două activiste au fost pedepsite cu sentințe mai blânde cu închisoarea, însă într-un final sentințele au fost suspendate.

Kuweitul nu s-a confruntat cu revolte pro-democrație la fel de ample ca alte state arabe, însă zeci de persoane din întreaga regiune a Golfului au fost condamnate la închisoare pentru postări pe Twitter și pe blogurile personale anul trecut.

Profesoara în cauză va putea face apel la decizia instanței.

 

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide