O țară vrea să își retragă cererea de aderare la UE

O țară vrea să își retragă cererea de aderare la UE
Publicat: 06/01/2015, 11:17

Islanda și-a depus cererea de aderare la UE în 2009, în urma unui vot în parlament când deputații au decis ca autoritățile să inițieze discuții cu Bruxellesul pe fondul crizei economice ce lovise țara în 2008, scrie Agerpres.

Negocierile dintre Islanda și UE privind integrarea țării în structurile comunitare au fost însă suspendate după alegerile generale din aprilie 2013, când la guvernare a venit o coaliție compusă din formațiuni eurosceptice.

De atunci nu s-a mai înregistrat niciun progres în procesul de aderare, deși Islanda a continuat să fie considerată țară candidată deoarece nu și-a retras cererea în mod oficial.

Guvernul de la Reykjavík i-a cerut acum un an parlamentului să decidă în favoarea retragerii cererii de aderare la UE, pe fondul protestelor opoziției care a solicitat ca problema aderării la UE să fie soluționată printr-un referendum. Cu toate acestea, niciuna dintre tabere nu a avut câștig de cauză atunci.

Anul acesta, consideră premierul islandez, conjunctura politică și economică ar putea să contribuie ca țara sa să renunțe definitiv la ideea aderării la UE.