Oferta Marii Britanii pentru a depăși impasul din negocierile cu UE pentru BREXIT. Câți bani vrea Londra să vireze în conturile Bruxelles-ului

Oferta Marii Britanii pentru a depăși impasul din negocierile cu UE pentru BREXIT. Câți bani vrea Londra să vireze în conturile Bruxelles-ului
Publicat: 21/09/2017, 19:47

Olly Robbins, principalul consilier al Theresei May pe relațiile cu UE i-a contactat pe omologii săi din câteva capitale Europene pentru a-i asigura pe aceștia că premierul britanic va veni cu oferte financiare în cadrul discursului de vineri, de la Florența, potrivit Financial Times.

Echipa lui May speră că această ofertă va șterge pauza de trei luni din negocierile pentru Brexit și le va permite să treacă la cea de-a doua fază a negocierilor, moment care ar reprezenta începerea discuțiilor referitoare la viitorul relațiilor comerciale dintre Regatul Unit și UE.

Oficialii britanici susțin că Marea Britanie se va asigura că niciun stat membru nu va trebui să contribuie cu mai mulți bani la bugetul UE sau va primi mai puțini bani din acesta până în 2020, an care semnalează finalul perioadei de planificare pe termen lung a bugetului Uniunii. Gaura bugetară provocată de ieșirea Marii Britanii din UE este estimată undeva la 20 de miliarde de euro, cu excluderea eventualelor plăți pe care Bruxelles-ul trebuie să le facă Regatului Unit.

Theresa May ar urma să-și informeze cabinetul în cursul zilei de joi cu privire la discursul pe care-l va susține la Florența, iar oficialii britanici spun că ar fi „surprinși” ca aceasta să fi trimis deja o adresă către capitalele străine. Cancelarul german nu a vrut să comenteze în această privință.

Reacția dinspre Londra vine după ce secretarul de externe Boris Johnson a publicat în weekend un tratat care propunea ca Marea Britanie să nu mai facă nicio plată către UE, pentru a reuși să acceseze piața comună a UE după perioada de tranziție. Reacțiile oficialilor britanici vin să asigure o dată în plus liderii din capitalele europene că Theresa May nu a fost întoarsă din drum de Boris Johnson.

Mujtaba Rhman, șeful Uniunii Europene pentru grupul de risc Eurasia, a spus că acest tip de comunicare este vital pentru construirea încrederii, însă a adăugat că mesajul UE pentru Regatul Unit este destul de clar. Acoperirea găurilor bugetare cauzate de părăsirea blocului comunitar este un prim pas, ulterior, Marea Britanie trebuie să-și plătească și datoriile din trecut.

Estimările arată că suma totală pe care Marea Britanie o are de dat către UE se ridică la 100 miliarde de euro, aceasta scăzând la 60 de miliarde dacă veniturile țării sunt eliminate. O ofertă de 20 de miliarde de euro din partea Regatului Unit ar permite UE să evite prelungirea planului bugetar pe termen lung și ar acoperi proiectele neplătite ale Marii Britanii, semnate înainte de ieșirea din 2019. Cu toate acestea, nu ar acoperi datoriile pe termen lung sau promisiunile de cheltuieli făcute în perioada de tranziție.

Propunerea britanicilor este de natură să provoace o reacție precaută a statelor membre UE. Chiar dacă aceasta va deschide calea unei soluții din punct de vedere financiar, negociatorii sunt siguri că această măsură nu va fi suficientă.

Totuși, înainte ca Boris Johnson să își facă public planul, unii diplomați din cadrul UE speculau că Marea Britanie ar urma să propună o perioadă de tranziție de 3 ani, cu plăți nete de aproximativ 30 miliarde de euro.

Theresa May nu a vorbit cu Boris Johnson de la publicarea articolului acestuia din urmă, cu toate că cei doi se află împreună la New York, cu ocazia adunării Organizației Națiunilor Unite. Purtătorul ei de cuvând a refuzat să spună dacă premierul britanic va discuta cu secretarul de externe înainte ca cei doi să se întoarcă la Londra.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a spus că Boris Johnson face o trabă bună, atunci când a fost întrebat despre o posibilă demisie a acestuia în cazul în care strategia Brexitului va fi alta decât cea propusă de el.

Totodată, Johnson a spus că o posibilă ruptură în cabinetul May din cauza Brexitului nu este posibilă, spunând că el nu va demisiona.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”