Oficial UE: CE nu intenționează, momentan, să ceară SUA ridicarea vizelor pentru vreun stat membru

Oficial UE: CE nu intenționează, momentan, să ceară SUA ridicarea vizelor pentru vreun stat membru
Publicat: 06/02/2014, 15:22
Actualizat: 28/09/2018, 02:52

CE nu intenționează, în acest moment, să ceară SUA ridicarea vizelor pentru vreun stat membru UE, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt Michele Cercone, care nu a dorit să spună dacă au fost primite notificări în acest sens de la țările ai căror cetățeni au încă nevoie de viză pentru SUA.

„Comisia Europeană acordă o foarte mare importanță principiului reciprocității și solidarității. Am lucrat în acest sens și vom continua să o facem. Asta înseamnă și că trebuie să fim în contact cu partenerii noștri externi și să încercăm să abordăm chestiunea pe cât de eficient putem”, a precizat purtătorul de cuvânt al CE Michele Cercone, întrebat dacă Executivul de la Bruxelles a cerut SUA să-și schimbe politica privind aplicarea vizelor pentru unele țări europene.

Oficialul european a explicat că noul regulament, care a intrat în vigoare în decembrie 2013, prevede că statele membre care nu beneficiază de reciprocitate în cazul vizelor pot face o solicitare Comisiei, dar aceasta nu înseamnă că, în mod automat, CE va cere SUA ridicarea vizelor.

„Comisia va evalua și va cerceta cu atenție orice solicitare dar apoi va decide dacă următorul pas poate include și o astfel de soluție. În acest moment, nu există niciun fel de intenție din partea CE să facă acest lucru”, a subliniat Cercone.

Întrebat dacă CE a solicitat țărilor în cauză „un update” privind relațiile cu SUA sau Canada în privința vizelor, purtătorul de cuvânt a precizat că, „potrivit prevederilor noului regulament, statele membre trebuie să trimită notificări privind situațiile de nereciprocitate înainte de 9 februarie 2014”, iar acestea vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

La întrebarea dacă au fost primite notificări pe această temă din partea statelor membre, Michele Cercone a spus că mai sunt trei zile până la expirarea termenului.

EurActiv a scris, miercuri, citând surse diplomatice, că CE a solicitat SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru și Croația, țări ai căror cetățeni încă au nevoie de viză pentru a călători în această țară.

La 20 decembrie 2013 au intrat în vigoare modificările la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene să reintroducă vizele pentru cetățenii americani și canadieni, în cazul în care Washington și Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un „mecanism de reciprocitate”, care poate fi activat atunci când o țară terță ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menține obligativitatea vizelor pentru cetățenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea „mecanismului de reciprocitate” implică o procedură îndelungată, care poate fi declanșată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA și Canada.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziție două soluții: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetățenii statului terț sau poate înainta Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare a situației, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

Bulgaria, Cipru, Croația, România și Polonia sunt singurele țări UE ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA. Bulgarii și românii sunt singurii cetățeni europeni care nu pot călători fără vize în Canada.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...