Papa a părăsit Rio de Janeiro „cu sufletul plin de amintiri plăcute”

Papa a părăsit Rio de Janeiro cu sufletul plin de amintiri plăcute
Publicat: 29/07/2013, 12:32
Actualizat: 01/02/2019, 17:30

Papa Francisc a părăsit duminică Rio de Janeiro „cu sufletul plin de amintiri plăcute”, după ce a oficiat la Rio, în fața a mii de credincioși adunați pe plaja de la Copacabana, mesa de încheiere a celei de-a 28-a ediții a Zilelor Mondiale ale Tineretului (ZMT), relatează AFP.

Avionul companiei Alitalia, la bordul căreia au urcat Papa și delegația sa, a decolat spre Roma la ora locală 19.35 (luni, 1.35, ora României).

„Plec cu sufletul plin de amintiri plăcute (…) În acest moment încep să simt nostalgia față de Brazilia, pentru acest popor atât de mare, cu o inimă largă; acest popor atât de prietenos”, a declarat Suveranul Pontif argentinian pe Aeroportul Internațional Tom Jobim, după prima calatorie în străinătate din cadrul pontificatului său.

La sfârșitul mesei în aer liber pe malul oceanului, Francisc a anunțat că urmatoarea ediție va avea loc, în 2016, la Cracovia, în Polonia, în regiunea natală a fostului Papă Ioan Paul al II-lea, fondatorul ZMT, pe care îl va sanctifica la sfârșitul anului.

Înainte de ultima sa întâlnire cu tineri pelerini catolici veniți din întreaga lume, Papa și-a îndeplinit un vis, până atunci imposibil de împlinit din cauza condițiilor meteorologice, și anume de a zbura cu elicopterul deasupra statuii lui Hristos Mântuitorul, care domină Golful Rio de Janeiro.

Parcurgând, ulterior, toată plaja Copacabana la bordul unui jeep alb descoperit, ela fost aclamat ca o vedetă a fotbalului sau o vedetă rock. „Trăiască Papa!”, scanda mulțimea.

Promotor al unei Biserici misionare și susținător al celor săraci, Papa argentinian i-a îndemnat în timpul mesei pe tinerii catolici să evanghelizeze „fără frică” lumea, „până la periferiile existențiale”.

„Nu există frontiere, nici limite: Isus ne primește pe toți. Nu doar pe cei care par mai aproape, mai receptivi, mai primitori”, a subliniat el în timpul acestei ceremonii ca un spectacol, intercalată cu muzică pop-catolică și coregrafii de flash-mob, imitate de o mare de brațe care se legănau într-un soare radios.

Președinta braziliană Dilma Rousseff, președinta argentiniană Cristina Kirchner și președintele bolivian Evo Morales au asistat la mesa oficiată pe plajă, supravegheată îndeaproape de cinci nave ale Marinei braziliene.

Potrivit Vaticanului, la mesă au fost prezenți 60 de cardinali, 1.500 de episcopi și 11.000 de preoți.

Plaja a fost plină de oameni. Două milioane de pelerini ai acestui adevărat „Woodstock catholic” au petrecut noaptea sub cerul liber rugându-se, transformând plaja într-o zonă de campare demnă de Cartea Recordurilor Guiness.

Mulțimea a fost atât de densă, încât mii de pelerini au dormit pe trotuare și promenada de-a lungul oceanului, așezați unii lângă alții, în saci de dormit și înveliți în pături. În timpul mesei, tinerii au atârnat o pânză albă imensă cu efigia Papei Francisc.

Primul pontif sud-american din istorie, el i-a cucerit pe toți în această săptămână a Zilelor Mondiale ale Tineretului prin caldură, simplitate și sinceritate. Acest Papă neobosit, în vârstă de 76 de ani, a avut o energie debordantă, multiplicându-și întâlnirile cu tinerii și locuitorii unei favele, foști dependenți de droguri sau deținuți.

El s-a întâlnit duminică după-amiaza cu episcopii din America Latină, continentul cu cei mai mulți catolici din lume, dar unde Biserica se confruntă cu o creștere puternică a numărului de biserici evanghelice neo-penticostale, mai active pe teren.

El a avertizat împotriva ideologizărilor politice, „socializante” sau „restauratoare” ale mesajului evanghelic, criticând imaturitatea a numeroși laici latino-americani și lăudând forța credinței populare. El i-a îndemnat din nou să nu se comporte „ca niște prinți”.

Cupuțin înainte să plece din Rio, Papa i-a îndemnat pe tinerii catolici din lumea întreagă „să se revolte împotriva culturii provizoriului potrivit căreia „căsătoria este demodată”.

„Căsătoria este demodată?”, i-a întrebat Francisc pe cei aproximativ 60.000 de tineri voluntari la Zilele Mondiale ale Tineretului, cărora a ținut sălemulțumească personal pentru „munca grea și devotamentul” lor.

„Nuuu!” i-au răspuns brazilienii.

„Dumnezeu îndeamnă la alegeri definitive. El are un plan pentru fiecare (…). Unii sunt chemați să se sanctifice, constituind o familie prin sacramentul căsătoriei”, a continuat el. Francisc i-a invitat sâmbătă seara pe tinerii catolici să urmeze calea lui Isus angajându-se pe terenul social și politic pentru „a schimba lumea”, fără săse teamă că ar merge împotriva curentului.

„Tinerii din stradă vor să fie actori ai schimbării. Vă rog să nu-i lăsați pe alții să devină actorii schimbării. (…) Nu rămâneți la balconul vieții, Isus nu a rămas. El s-a implicat! Implicați-vă cum a făcut-o Isus!” i-a îndemnat el.

Acest apel a avut o rezonanță particulară în Brazilia, unde tinerii s-au revoltat, în iunie, cerând o ameliorare a serviciilor publice (transporturi, educație, sănătate) și și-au exprimat exasperarea față de corupție și clasa politică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA