Papa Francisc cere o nouă ordine economică mondială și denunță „noul colonialism” al agențiilor care impun programe de austeritate

Papa Francisc cere o nouă ordine economică mondială și denunță „noul colonialism al agențiilor care impun programe de austeritate
Publicat: 10/07/2015, 17:39
Actualizat: 07/04/2019, 23:28

În unul dintre cele mai lungi, pasionale și cuprinzătoare discursuri ale pontificatului său, Papa de origine argentiniană a cerut de asemenea iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică față de amerindieni în cursul „așa-numitei cuceriri a Americii”.

El a denunțat goana după bani și a apreciat că țările sărace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime și forță de muncă ieftină pentru țările dezvoltate.

Francisc a făcut aceste afirmații în fața participanților la a doua reuniune mondială a mișcărilor populare, la care participă organizații ale oamenilor de la marginea societății, inclusiv săraci, șomeri și țărani care și-au pierdut pământurile. El a precizat că susține eforturile lor de a obține dreptul elementar la pământuri, locuințe și muncă.

Discursul său a fost precedat de cel al președintelui bolivian Evo Morales, care purta o jachetă cu imaginea liderului revoluționar argentinian Ernesto „Che” Guevara. Acesta a fost executat în Bolivia în 1967, de trupe boliviene susținute de CIA.

„Să nu ne fie frică să spunem: vrem schimbare, o veritabilă schimbare”, a spus Papa, denunțând un sistem care „a impus mentalitatea profitului cu orice preț, fără grijă față de excluziunea socială sau distrugerea naturii”.

Atacurile anterioare ale Papei la adresa capitalismului au fost criticate aspru de politicieni și comentatori din Statele Unite, unde urmează să efectueze o vizită în septembrie.

Suveranul Pontif a lansat de asemenea un atac care viza aparent organizații monetare internaționale precum FMI și politicile de ajutor pentru dezvoltare ale unor state dezvoltate.

„Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exercițiul deplin al suveranității lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariția unor noi forme de colonialism care prejudiciază serios posibilitatea păcii și justiției”, a precizat el.

„Noul colonialism ia diferite forme. Uneori apare ca influența anonimă a mamonului: corporații, agenții de creditare, unele tratate de liber-schimb și impunerea unor măsuri de austeritate care întotdeauna strâng cureaua muncitorilor și săracilor”, a afirmat Papa, care săptămâna trecută a cerut autorităților europene să păstreze demnitatea umană în centrul dezbaterii privind criza economică din Grecia.

„Vă spun cu regret: multe păcate mari au fost comise împotriva popoarelor native din America în numele Domnului”. „Cer iertare cu smerenie, nu doar pentru păcatele Bisericii, ci și pentru crimele comise împotriva popoarelor native în cursul așa-numitei cuceriri a Americii”.

Papa Francisc a ținut acest discurs la finalul vizitei sale în Bolivia, unde a sosit miercuri. Vineri, el va merge la închisoarea boliviană Palmasola, cunoscută pentru violențe, după care va pleca în Paraguay.

Francisc a fost uimit miercuri seara când a primit de la Morales unul dintre cele mai neobișnuite cadouri: o sculptură din lemn care înfățișează secerea și ciocanul – simbolul comunismului – iar pe ciocan figurează imaginea lui Iisus răstignit.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...