Papa Francisc va ține Liturghia din Joia Mare la o închisoare unde sunt și 158 de români

Papa Francisc va ține Liturghia din Joia Mare la o închisoare unde sunt și 158 de români
Publicat: 22/03/2015, 13:40

Papa Francisc a ales ca anul acesta să celebreze Liturghia Cinei Domnului la biserica „Tatăl Nostru” din cadrul principalei închisori din Roma.

Doisprezece deținuți de la Rebibbia, atât bărbați, cât și femei, vor participa la ritualul spălării picioarelor, un gest simbolic menit să arate că Papa este dispus să îi servească pe alții așa cum a făcut Isus Hristos atunci când a spălat picioarele celor 12 apostoli.

Dintre cei 300 de deținuți care îl vor vedea pe Suveranul Pontif în seara de 2 aprilie, aproximativ jumătate vor fi femei, inclusiv mame cu copii. În afară de aceștia, care se vor afla în biserică, mulți alții vor urmări slujba în exterior, pe un ecran de mari dimensiuni care va fi instalat special.

Penitenciarul Rebibbia numără peste 1.500 de deținuți, dintre care 158 sunt cetățeni români, reprezentând 10% din populația închisorii, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai Comunității Sant’Egidio.

Deocamdată nu au fost selectați cei 12 deținuți cărora Papa le va spăla picioarele.

„Cu siguranță vom încerca să facem vizibilă populația închisorii: bogați și săraci, bolnavi și sănătoși, italieni și străini, catolici și musulmani”, spune Sandro Spriano, capelan al penitenciarului Rebibbia, citat de publicația Roma Sette.

Contactat de Radio Vatican, părintele Sandro Spriano a spus că deținuții au primit cu o deosebită bucurie această veste, prezența Papei reprezentând pentru ei o mare consolare și un important semn de atenție din partea Bisericii. „Întotdeauna am spus că ei sunt cei mai nefericiți. În acest caz, a le arăta că sunt copiii Domnului, iubiți de Biserică și în special de Papă este foarte important pentru ei”, a adăugat capelanul închisorii.

Gestul Suveranului Pontif vine să confirme dorința sa ca Biserica să fie mai aproape de oameni, în special de cei mai slabi, bolnavi sau cei care au nevoie de ajutor pentru a se reintegra în societate. Un astfel de loc este și închisoarea Rebibbia, unde deținuții trăiesc în condiții grele, în special cei care nu au contacte cu familiile.

Cei mai nevoiași dintre deținuți beneficiază de ajutor din partea Comunității Sant”Egidio, o asociație caritabilă creștină recunoscută de Biserica Catolică. Comunitatea Sant”Egidio lucrează cu voluntari care le oferă deținuților bunuri de bază, precum haine, încălțăminte, țigări, săpun sau șampon. În plus, cu permisiunea autorităților, voluntarii organizează sărbători și evenimente în închisoare, inclusiv mese de Crăciun sau cu alte ocazii speciale.

În martie 2013, la doar două săptămâni după ce a fost ales, Papa Francisc a decis să spele picioarele a 12 deținuți de la centrul de detenție pentru minori din Casal del Marmo, la periferia Romei, în loc de bazilica imensă și rece Sfântul Ioan din Lateran.

Papa Francisc, care și-a ales numele ca omagiu pentru sfântul patron al celor mai săraci, Sfântul Francisc de Assisi, a adus atunci o dublă inovație: pe lângă locul ales pentru slujba din Joia Mare, a fost prima dată în istorie când un Papă a asociat femeile acestei ceremonii.

După alegerea sa surprinzătoare, Papa Francisc și-a multiplicat gesturile de simplitate și a insistat asupra rolului Bisericii Catolice în ajutorarea celor săraci și defavorizați. Astfel, în 2014, Papa Francisc a celebrat Liturghia Cinei Domnului, din Joia Mare, la un centru de reabilitare pentru persoane cu handicap din Roma, Sfânta Maria a Providenței.

În mod tradițional, la Roma papii oficiau ceremonia spălării picioarelor -la Bazilica Sfântul Ioan din Lateran și uneori chiar la Bazilica Sfântul Petru, de exemplu atunci când Papa Ioan Paul al II-lea era foarte bolnav.

Penitenciarul Rebibbia din Roma a fost vizitat în decembrie 2011 și de predecesorul Papei Francisc, Papa Benedict al XVI-lea, care a denunțat supraaglomerarea închisorilor italiene și a cerut mai multă demnitate pentru deținuți. „Deținuții sunt oameni care, în pofida infracțiunilor lor, merită să fie tratați cu respect și demnitate”, spunea el.

Papa Benedict a petrecut atunci mai mult de o oră la centrul de detenție, răspunzând întrebărilor deținuților, unii dintre ei bolnavi de SIDA. Aceștia i-au vorbit Suveranului Pontif despre viața în celulele suprapopulate, departe de familii, iar el le-a răspuns că se roagă pentru ei și le-a amintit că și Isus a fost închis înainte de a fi condamnat la „cea mai crudă pedeapsă” – moartea.

Și Papa Ioan Paul al II-lea a fost la închisoarea Rebibbia, în 27 decembrie 1983. El l-a vizitat acolo pe Mehmet Ali Agca, extremistul turc care a încercat să îl asasineze în 1981, și i-a acordat iertarea pentru fapta sa. „Ceea ce am discutat este un secret între el și mine”, afirma Papa Ioan Paul al II-lea după întâlnirea care a durat aproximativ 20 de minute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Tânăr în vârstă de 21 de ani, sechestrat și bătut în Chiajna. Victima le-ar fi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Adevărul ascuns al lui Florin Piersic. Câți copii are, de fapt, actorul în realitate: ”A...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Să descifrăm etichetele alimentare: ce sunt emulgatorii?