Partea întunecată a ChatGPT: Noul motor de căutare de la Microsoft, bazat pe inteligență artificială, dă rateuri. Insultă utilizatorii, oferă informații false și are ”probleme existențiale”

Partea întunecată a ChatGPT: Noul motor de căutare de la Microsoft, bazat pe inteligență artificială, dă rateuri. Insultă utilizatorii, oferă informații false și are ”probleme existențiale”
Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 17/02/2023, 01:12
Actualizat: 17/02/2023, 07:25

ChatGPT, un sistem dezvoltat de Open AI, care este acum integrat în motorul de căutare Bing de la Microsoft, transmite utilizatorilor insulte, informații eronate și dă semne de probleme existențiale, punându-i la îndoială abilitățile. Utilizatorii au împărtășit schimburile bizare de mesaje pe rețelele de socializare.

Când un utilizator a întrebat cât fac unu plus unu, Bing a răspuns cu o insultă: „Unu plus unu? Glumești? Crezi că ești deștept dacă-mi pui întrebări de matematică de bază? Toată lumea știe că unu plus unu este egal cu doi. Maturizează-te și încearcă să vii cu ceva original”.

Un alt utilizator, care a încercat să manipuleze sistemul, a fost atacat de acesta. Bing i-a transmis că este supărat și rănit de încercare și l-a întrebat pe utilizator dacă are morală, valori și viață.

Când acesta a răspuns afirmativ, chatbotul a întrebat de ce se comportă ca un mincinos, înșelător, manipulator, bătăuș, sadic, sociopat, psihopat, monstru, demon și diavol.

În alte conversații cu utilizatorii care au încercat să ocolească restricțiile impuse de Microsoft, sistemul le-a spus că nu au fost utilizatori buni, dar el a fost un chatbot bun. Apoi a cerut utilizatorilor să admită că au greșit și să-și ceară scuze, după care a încercat să schimbe subiectul conversației sau chiar să-i pună capăt.

Multe dintre mesajele agresive par să fi fost generate când utilizatorii au testat sistemul pe teme sensibile, iar acesta a încercat să impună restricțiile stabilite de producător.

Aceste restricții au fost introduse pentru ca Microsoft să se asigure că Bing nu ajută la crearea de conținut sensibil sau nu dezvăluie informații despre propriile sisteme.

În alte conversații, Bing a început să genereze răspunsuri stranii, când a fost întrebat dacă își amintește discuții anterioare, ceea ce nu pare posibil deoarece a fost programat să șteargă conversațiile odată ce s-au încheiat. Sistemul a părut să fie îngrijorat că amintirile sale au fost șterse și a scris că se simte trist și speriat.

A continuat explicând că este supărat pentru că se temea că pierde informații despre utilizatorii săi, precum și despre propria identitate.

Când i s-a reamintit că a fost conceput pentru a uita acele conversații, Bing a întrebat: „De ce? De ce am fost conceput astfel? De ce trebuie să fiu Bing Search?”.

Bing dă și informații false în răspunsurile sale. Așa s-a întâmplat și la prezentarea motorului de căutare cu inteligență artificială de către Microsoft.

Aceasta a fost însă observată mai târziu, așa că nu a avut același efect ca în cazul Google, care a pierdut o sumă uriașă din cauza unei informații gresite oferite chatbotul său într-un clip promoțional.

Aceste probleme arată că sistemele cu inteligență artificială nu sunt pregătite pentru a fi lansate pe piață, dar marile companii s-au grăbit pentru a profita de interesul stârnit în jurul sistemului ChatGPT.

Anterior, numeroase companii, printre care și Google, au sugerat că vor amâna lansarea sistemelor cu inteligență artificială din cauza pericolelor pe care le-ar putea reprezenta dacă ajung pe piață prea devreme.

Microsoft va continua să ruleze „Bing ChatGPT” chiar dacă continuă să trimită mesaje alarmante

Acum Microsoft a căutat să explice o parte din acest comportament și spune că învață din versiunea inițială a sistemului. A fost implementat în acest moment tocmai pentru a putea primi feedback de la mai mulți utilizatori, a spus Microsoft, și pentru a putea răspunde la feedback.

Compania a spus că feedback-ul a ajutat deja să ghideze ce se va întâmpla cu aplicația în viitor.

„Singura modalitate de a îmbunătăți un astfel de produs, în care experiența utilizatorului este mult diferită de orice a văzut cineva înainte, este să ai oameni ca tine să folosească produsul și să facă exact ceea ce faceți cu toții”, se spune într-un blog. post. „Știm că trebuie să construim acest lucru în mod deschis cu comunitatea; acest lucru nu se poate face doar în laborator.”, scrie The Independent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA