Pavel Zelensky, aliatul disidentului rus Alexei Navalnîi, a fost arestat la Moscova. Care sunt acuzațiile care i se aduc

Pavel Zelensky, aliatul disidentului rus Alexei Navalnîi, a fost arestat la Moscova. Care sunt acuzațiile care i se aduc
Disidentul rus Aleksei Navalnîi (FOTO: Facebook)
Publicat: 16/01/2021, 23:30
Actualizat: 16/01/2021, 23:37

Pavel Zelensky, membru al Fundaţiei Anticorupţie a criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, a fost arestat preventiv până pe 28 februarie, sub acuzaţia de extremism în spaţiul online, potrivit unui comunicat al instanţei judecătoreşti de la Moscova, citat de Reuters.

Zelensky este cameraman pentru Fundaţia Anticorupţie coordonată de Navalnîi, care este specializată în investigaţii de impact despre cazurile de corupţie în care sunt implicaţi oficiali ruşi.

Potrivit avocaţilor lui Zelensky, el a fost acuzat de extremism din cauza unui tweet publicat în luna octombrie, anul trecut.

Tweet-ul conţinea o fotografie a jurnalistei Irina Slavina, care a murit după ce şi-a dat foc în faţa Ministerului de Interne. Tweet-ul lui Zelensky instiga la furie şi violenţă împotriva guvernului de la Moscova şi instiga la proteste.

Reţinerea lui Zelensky a avut loc cu doar o zi înainte ca Navalnîi să ajungă înapoi în Rusia, după ce a fost otrăvit în luna august.

Navalnîi a anunţat că se va întoarce în Rusia pe 17 ianuarie, luându-șirămas-bun de la nemţi printr-o postare pe Instagram, în care i-a mulţumit şi cancelarului Angela Merkel pentru tot ce a făcut Germania pentru el.

Navalnîi a spus că intenţionează să continue lupta politică împotriva preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză că a ordonat otrăvirea sa cu Novichok.

Aleksei Navalnîi spune că Administrația Penitenciarelor din Rusia ar fi cerut și arestarea sa

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, unul dintre principalii opozanți ai Kremlinului, a declarat în cursul zilei de marți că Administrația Penitenciarelor din Rusia ar fi cerut unei instanțe arestarea sa pentru o presupusă încălcare a termenilor unei pedepse cu suspendare la care a fost condamnat.

În luna decembrie, Administrația Penitenciarelor i-a cerut lui Navalnîi să revină din Germania în cel mai scurt timp și să se prezinte la o secție de Poliție din capitala Moscova precizând că, în cazul în care nu se va conforma, acesta va fi arestat, informează site-ul agenției Agerpres.

Solicitarea a venit în contextul în care Navalnîi încă se afla sub supraveghere medicală în Germania.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult