Pentagonul propune un buget cu aproape 40% mai mare pentru apărarea Estului NATO. Ce bani sunt alocați României

Pentagonul propune un buget cu aproape 40% mai mare pentru apărarea Estului NATO. Ce bani sunt alocați României
Publicat: 29/05/2017, 17:09
Bugetul pe anul 2018 solicitat de Pentagon pentru Inițiativa de Reasigurare Europeană va fi consacrat obținerii de noi capabilități și va continua implementarea fazată și executarea acelor activități finanțate și în 2017 prin acest proiect, vorbind, concret de o sumă de 4,7 miliarde de dolari, cu 1,3 miliarde mai mare față de cea prevăzută pentru anul trecut.
În contextul temerilor că noua administrație Donald Trump caută încălzirea relațiilor cu Rusia și astfel că ar putea să reducă măsurile de reasigurare din estul Europei, solicitarea Pentagonului vine să arate că SUA își menține politica față de regiunea estică a blocului nord-atlantic, în raport cu Rusia.
Bugetul în continuă creștere alocat de SUA prin Inițiativa de Reasigurare Europeană are rolul de a spori capabilitățile americane și vigilența forțelor aliate și a partenerilor regionali, permițând astfel un răspuns rapid în eventualitatea oricărei agresiuni din partea unui adversar regional față de națiunile membre ale tratatului nord-atlantic. ERI a pornit în 2014, la inițiativa fostului președinte Barack Obama, care a propus alocarea unui miliard de dolari pentru reasigurarea militară a aliaților din estul Europei, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și a anexării Peninsulei Crimeea.
Pentru anul fiscal 2018, această Inițiativă prevede fondurile necesare pentru reasigurarea partenerilor și aliaților europeni de sprijinul SUA, reiterează angajamentul referitor la securitatea europeană și de a împiedica viitoare acțiuni de agresivitate printr-un răspuns sporit la forță. În 2018, ERI prevede și un buget de 150 de milioane de dolari pentru acordarea sprijinului direct către Ucraina.

În ceea ce privește România, strategia de Reasigurare a Europei publicată de NATO prevede măsuri sporite în legătură cu ceea ce în document este identificat drept „criza în regiune”, adică acest context tensionat militar și politic în care Rusia face presiuni mai ales în flancul estic al NATO. „Strategia asigură o prezență militară a SUA pe teritoriul statelor est-europene, inclusiv a celor baltice, al Poloniei, României și Bulgariei„, se arată în documentele Pentagonului.

Dezvoltarea infrastructurii în Europa include și asigurarea capabilităților pentru operațiuni, acțiuni și activități care ar putea fi desfășurate pe teritoriul statelor aliate atât în cazul unor exerciții de antrenament, cât și în eventualitatea unor situații periculoase reale. Pentru România, este prevăzută dezvoltarea infrastructurii militare de la Câmpia Turzii, pentru care este prevăzut un buget de 3 milioane de dolari. În plus, un buget de 2,2 milioane pentru modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, în așa fel încât România să fie capabilă să asigure realimentarea cu combustibil sau muniție de transport, pentru a ajunge la obiectivul de punct de distribuție globală.

Din punct de vedere armat, la nivel continental, este prevăzută consolidarea capacității partenerilor din regiune, continuarea consolidării capacității Aliaților din Europa Centrală și de Est și a partenerilor, pentru a le permite să se apere și să-și desfășoare forțele la nivel maxim, ca parteneri operaționali, drept răspuns la criza din regiune.

Cele cinci linii principale de acțiune pe care le urmărește Inițiativa de Reasigurare Europeană sunt prezența sporită prin trupe rotaționale terestre, aeriene și maritime în Europa), exerciții și antrenamente comune cu aliații europeni, poziționare îmbunătățită (prepoziționarea de echipamente și armamente grele în puncte cheie), infrastructură consolidată și construirea capacității partenerilor NATO și statelor aliate.
Această inițiativă a SUA este cea care a asigurat finanțarea mecanismului de dezvoltare a prezenței americane în Europa, fapt care a avut rolul de a-i reasigura pe aliații de pe continent de continuarea parteneriatului strategic, dar, foarte important, și acela de a opri ostilitățile rusești. Acțiunile propuse pentru 2018 vizează sporirea prezenței SUA în teritoriu, consolidarea poziției de apărare prin poziționarea capabilităților în poziții strategice, în locațiile critice, ca răspuns la noul mediu de securitate european.
Prin același document se arată că se continuă susținerea națiunilor aliate și partenere prin efectivele detașate în mai multe regiuni din Marea Neagră, din Balcani și din Marea Baltică, prin dezvoltarea capabilităților proprii. Această inițiativă îmbunătățește securitatea maritimă regională prin consolidarea prezenței SUA, solidificarea capacității de colaborare, extinderea participării la exerciții și calitatea acestora, a interoperabilității cu forțele partenere, a schimbului informațional și obținerea unei perspective clare asupra capabilităților defensive ale forțelor regionale.
Anul trecut,Pentagonul solicita o creștere de patru ori a sumelor alocate Inițiativei Europene de Reasigurare, prin care se asigură prezența trupelor și armamentelor americane în Europa, având ca scop descurajarea Rusiei, după criza din Ucraina. România, ca de altfel întregul flanc estic al NATO – Polonia și Bulgaria, este o piesă centrală în cadrul strategiei militare americane privind Europa.
Secretarul Apărării Ash Carter susținea că Pentagonul solicită un buget de aproape 583 de miliarde de dolari pentru 2017, regândindu-și strategia în urma agresivității Rusiei și a ascensiunii Statului Islamic. De asemenea, prezența americană în Europa ar urma să crească în mod considerabil, anunțase atunci oficialul american: Pentagonul solicita 3,4 miliarde de dolari pentru Inițiativa de Reasigurare Europeană, sumă de peste patru ori mai mare față de bugetul alocat în 2016, de 780 de milioane de dolari.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...