Pericol de război. Scenariile sunt sumbre după ceea ce s-a întâmplat azi

Pericol de război. Scenariile sunt sumbre după ceea ce s-a întâmplat azi
Publicat: 09/07/2014, 19:45
Actualizat: 30/07/2014, 16:03

Cel mai sângeros bombardament a avut loc în noaptea de marți spre miercuri în orașul Beit Hanun, din nordul teritoriilor palestiniene. Comandantul local al grupării radicale Jihadul islamic, Hafez Hammad, a fost ucis, împreună cu cei cinci membri ai familiei, printre care două femei și doi copii, după ce locuința sa a fost distrusă în urma unui raid.

Potrivit Mediafax, raidurile au provocat peste 300 de răniți în două zile, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Ashraf al-Qodra.

Pe de altă parte, în estul orașului Gaza, în apropiere de frontiera cu Israelul, doi frați cu vârste de 12 și 13 ani au fost uciși la Sejaia, în timp ce un copil în vârstă de 18 luni și mama sa au murit la Zeitun.

În același timp, o femeie în vârstă de 40 de ani și fiul său în vârstă de 14 ani au fost uciși într-un alt bombardament la Beit Hanun, în nordul Fâșiei Gaza. Totodată, un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost ucis într-un raid la Rafah.

De asemenea, un bărbat a fost ucis, iar un altul grav rănit în urma unui atac cu rachetă lansat de o dronă israeliană la Beit Lahia. La Mughrada, în centrul Fâșiei Gaza, cadavrul unei femei în vârstă de 80 de ani a fost găsit printre ruinele unei case bombardate. În aceeași zonă, o rachetă israeliană a ucis doi bărbați în apropiere de tabăra de refugiați de la Nusserait.

În operațiunile de marți, 21 de palestinieni au fost uciși, dintre care 17 în bombardamente aeriene, iar patru militanți din aripa militară a Hamas au fost uciși după ce s-au infiltrat în Israel.

Aviația israeliană a anunțat că a desfășurat 160 de raiduri în noaptea de marți spre miercuri, ridicând la 430 numărul atacurilor de la începutul ofensivei în Fâșia Gaza.

În același timp, cel puțin zece rachete au vizat Israelul din noaptea de marți spre miercuri, iar alte 16 au fost interceptate de sistemul antirachetă Iron Dome, dintre care două au căzut în regiunea Tel-Aviv.

Un total de 117 rachete au fost lansate marți din Gaza, dintre care 45 au fost distruse în zbor, potrivit armatei israeliene. Nicio victimă nu a fost anunțată, însă, potrivit poliției, un centru comercial a fost avariat la Ashdod, în apropiere de Gaza.

Dintre cele 117 rachete lansate marți din Gaza spre Israel, 45 au vizat orașe importante, inclusiv Ierusalim și Tel-Aviv.

Sirene de alertă și explozii violente la Ierusalim

Trei explozii violente au zguduit Ierusalimul, marți seara, la puțin timp după ce sirenele au răsunat în oraș, potrivit unor jurnaliști ai AFP.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat tirurile de rachetă lansate asupra orașelor Ierusalim, Tel Aviv și Haifa.

La Ierusalim, sirenele au răsunat în jurul orei 19.00 GMT (22.00, ora României). La puțin timp după, trei explozii violente au zguduit Ierusalimul, potrivit aceleiași surse.

Sirene au răsunat și în nordul Israelului, la Tel Aviv.

Mai devreme în cursul serii, sirenele de alertă au răsunat la Tel Aviv, la 60 de kilometri nord de Fâșia Gaza, după care o rachetă a fost interceptată de sistemul de apărare Iron Dome, potrivit armatei.

Avertizarea MAE

MAE recomandă cetățenilor români să evite în această perioadă deplasările în Israel și Teritoriile Palestiniene care nu sunt necesare, având în vedere recentele evoluții de securitate din spațiul Orientul Apropiat.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe informează că alertele de călătorie pentru Israel și Teritoriile Palestiniene de pe site-ul MAE au fost actualizate marți, în sensul ridicării nivelului de alertă.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetățenilor români aflați în prezent în Israel și Teritoriile Palestiniene sau care se îndreaptă deja către aceste destinații să își anunțe prezența la misiunile diplomatice din zonă, fie prin utilizarea aplicației MAE «Călătorește în siguranță», fie prin anunțarea la următoarele coordonate: Ambasada României în Statul Israel”, se arată în comunicatul transmis marți.

Totodată, MAE sfătuiește cetățenii români aflați în Israel să urmeze instrucțiunile de securitate destinate populației civile și să acorde atenție alertelor locale, precizând că informații suplimentare pot fi obținute de pe site-ul www.oref.org.il.

Totodată, Ministerul de Externe și-a exprimat îngrijorarea vizavi de situația din Orientul Mijlociu, condamnând atacurile asupra populației.

„MAE condamnă cu fermitate tirurile de rachetă lansate din Fâșia Gaza asupra populației civile israeliene. Atacurile continue asupra acesteia sunt de natură să conducă la escaladarea tensiunilor și, în consecință, la alimentarea măsurilor de ripostă. MAE își exprimă, totodată, preocuparea față de consecințele umanitare ale exacerbării spiralei violențelor. MAE face apel la părțile implicate să renunțe la utilizarea forței pentru a evita producerea de noi victime în rândul populației civile”, se arată într-un nou comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului