Poliția din Gibraltar i-a eliberat pe cei patru membri ai echipajului petrolierului iranian

Redactor:
Teodora Marinescu
Poliția din Gibraltar i-a eliberat pe cei patru membri ai echipajului petrolierului iranian
Autoritățile din Gibraltar au informat vineri că i-au eliberat pe toți cei patru membri ai echipajului petrolierului iranian Grace 1, aceasta fiind reținut în urma acuzațiilor încălcării sancțiunilor europene privind Siria, relatează site-ul agenției Reuters.

Poliția din Gibraltar a anunțat vineri că a arestat doi membri ai echipajului petrolierului, la o zi după ce căpitanul și ofițerul șef au fost reținuți.

Potrivit comunicatului, cei patru au fost eliberați pe cauțiune. Autoritățile nu au oferit mai multe informații, însă au declarat că petrolierul este în continuare sechestrat, iar ancheta continuă.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran și Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administrația Donald Trump. Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparține, deși Spania, ce revendică Gibraltarul, susține că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole. „Avem motive să credem că nava Grace 1 transporta petrol spre Rafinăria Banyas din Siria. Rafinăria este proprietatea unei entități aflată pe lista de sancțiuni a UE impuse Siriei”, a declarat șeful Guvernului regional din Fabian Picardo. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

 

Inchide