Poliția egipteană a arestat jurnaliști ai postului de televiziune Al-Jazeera

Poliția egipteană a arestat jurnaliști ai postului de televiziune Al-Jazeera
Publicat: 31/12/2013, 01:27

Poliția secretă egipteană a arestat doi jurnaliști ai postului de televiziune Al-Jazeera, un australian și un egiptean, suspectați că au difuzat în mod ilegal informații care afectează „securitatea națională”, a anunțat luni Ministerul de Interne, relatează AFP.

Postul de televiziune prin satelit cu sediul în Qatar a confirmat aceste arestări și a adăugat că poliția mai reține alți doi angajați de-ai săi.

Ofițeri din cadrul Securității Naționale egiptene au percheziționat duminică biroul improvizat al acestora, instalat într-un hotel din Cairo, au arestat doi reporteri și le-au confiscat materialul, a precizat ministerul într-un comunicat.

În comunicat nu se precizează identitatea celor doi jurnaliști, ci se anunță doar că unul dintre ei este „membru al Fraților Musulmani”, confreria fostului președinte Mohamed Morsi, destituit de armată, în timp ce celălalt este de naționalitate australiană.

Potrivit Al-Jazeera în limba engleză, cei doi jurnaliști arestați sunt australianul Peter Greste și șeful biroului din Cairo Mohamed Adel Fahmy, care deține dublă cetățenie egipteană și canadiană. Postul de televiziune a adăugat că, în afară de cei doi, au fost reținuți producătorul Baher Mohamed și cameramanul Mohamed Fawzi.

Jurnaliștii „au difuzat în direct informații care aduc atingere securității naționale”, a afirmat Ministerul de Interne, adăugând că în posesia lor au fost găsite „publicații” ale Fraților Musulmani.

Aceste arestări survin la câteva zile după ce autoritățile au declarat confreria drept „organizație teroristă”. Orice persoană în posesia căreia sunt găsite publicații sau înregistrări difuzate de Frații Musulmani este de-acum pasibilă la pedepse de până la cinci ani de închisoare.

Peter Greste, un fost jurnalist al BBC, a câștigat premiul Peabody în 2011 pentru un documentar despre Somalia. Fahmy, care lucrează pentru CNN, este un jurnalist renumit în Cairo, fără vreo legătură cunoscută cu Frații Musulmani.

Autoritățile instalate la putere la începutul lui iulie de către armată, după destituirea primului președinte ales democratic al Egiptului, acuză Al-Jazeera de susținerea mișcării Fraților Musulmani egipteni, care a câștigat toate alegerile după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011.

Al-Jazeera a condamnat luni aceste „arestări arbitrare”, cerând eliberarea „imediată și necondiționată” a jurnaliștilor săi. De asemenea, acest post de televiziune a denunțat „intimidarea” și „hărțuirea din partea serviciilor de securitate egiptene (…), care ne-au confiscat echipamente și au percheziționat birourile noastre, în contextul în care, oficial, nu a fost interzisă activitatea noastră” în această țară.

Mai mulți jurnaliști Al-Jazeera se află în detenție, inclusiv Abdallah Elshami, arestat la 14 august în timp ce relata de la Cairo despre dispersarea sângeroasă a unor reuniuni pro-Morsi.

Guvernul egiptean a decretat, miercuri, mișcarea Frații Musulmani drept „organizație teroristă”, atribuindu-i atentatul comis marți la o secție de poliție din Mansura, un atac soldat cu 15 morți, condamnat de către confrerie și revendicat de către jihadiști fără legături cunoscute cu mișcarea Frații Musulmani.

Potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), în 2013, Egiptul a fost recunoscut ca fiind al treilea stat din lume, cel mai periculos pentru activități de presă, fiind precedat de Siria și Irak.

„În contextul unei polarizări politice acute, care a dus la izbucnirea violențelor în stradă, situația jurnaliștilor în Egipt s-a înrăutățit considerabil”, apreciază CPJ, într-un raport care menționează moartea a șase jurnaliști în această țară, trei dintre ei decedând pe 14 august.

CPJ a estimat că, începând din 1992, în Egipt au murit zece jurnaliști, „nouă dintre care au decedat în timpul manifestațiilor antiguvernamentale”, începute în 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură