Polonia vrea anularea Acordului NATO-Rusia și instalarea de baze militare în noile state aliate

Polonia vrea anularea Acordului NATO-Rusia și instalarea de baze militare în noile state aliate
Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a declarat într-un interviu că Polonia vrea anularea Actului fondator NATO-Rusia, pentru a elimina astfel baza pretextului invocat de Rusia, că NATO nu poate instala baze permanente în statele care au graniță cu Rusia - Polonia fiind unul dintre acestea.

Tratatul NATO-Rusia, semnat în 1997, care reglementează relațiile dintre Alianță și Moscova și care prevede printre altele că NATO nu va desfășura arme nucleare pe teritoriile noilor state membre, este „un acord cu caracter politic, fără forță de lege, încheiat într-o altă realitate internațională”, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, într-un interviu pentru Gazeta Wyborcza.

Șeful diplomației poloneze a declarat că acest acord ar trebui anulat și a cerut egalizarea nivelului de securitate între vechii și noii membri NATO.

„Germanii consideră că aceasta ar însemna adoptarea unei atitudini de confruntare cu Rusia. Noi întrebăm atunci: cui vreți să oferiți mai mult confort? Unui stat care este aliatul vostru în Uniunea Europeană și în NATO, sau unui stat care nu face parte din aceste structuri și care poartă al treilea său război în Siria, după cele din Georgia și Ucraina?”, a declarat ministrul polonez, conform Agerpres.

„Considerăm că în NATO nu trebuie să existe două niveluri de securitate, unul pentru Europa Occidentală, unde staționează trupe americane, unde există baze militare și instalații defensive, și un altul pentru Polonia, unde nu există așa ceva. Și totuși, Polonia este cea care se învecinează cu Rusia, iar aceasta ne șantajează”, a mai declarat ministrul de externe de la Varșovia.

 

Inchide