Posibila imixtiune a lui Vladimir Putin în Moldova, printre cele mai mari riscuri în 2015. Analiză a experților internaționali

Posibila imixtiune a lui Vladimir Putin în Moldova, printre cele mai mari riscuri în 2015. Analiză a experților internaționali
Publicat: 06/01/2015, 12:21

Nemulțumirile tot mai mari ale cetățenilor față de măsurile de austeritate din țările de la periferia Europei și neînțelegerile dintre UE și unele state – precum Franța, Germania și Marea Britanie – ilustrează un tablou pesimist pentru viitorul „bătrânului continent”, a precizat firma Eurasia Group, care are sediul la New York. Un alt risc este reprezentat de un posibil „recul” din partea președintelui rus Vladimir Putin, care poate include și imixtiunea Kremlinului în Moldova.

Politica europeană: Analiștii spun că Europa se confruntă atât cu probleme economice, cât și cu unele politice. Partidele anti-UE vor continua să câștige teren, subminând avansul reformelor, relevă raportulEurasia Group. Tensiunile cresc între statele europene și Rusia, respectiv Statul Islamic, vor reprezenta două din marile îngrijorări globale în acest an.

Rusia: Sancțiunile și prețurile scăzute la petrol au slăbit influența Rusiei, dar acest lucru nu-l va forța pe Vladimir Putin să renunțe la imixtiunea din Ucraina. Sancțiunile americane și europene vor fi mai severe, iar economia Rusiei va avea de suferit din această cauză.

Efectele stagnării economice din China: Reforma economică ambițioasă a președintelui chinez Xi Jinping necesită o tranziție spre o economie dictată de consumatori. În urma stagnării economiei chineze, vor avea de suferit și statele care depind de comerțul cu această mare putere mondială.

„Militarizarea” finanțelor: Pentru a-și atinge scopurile globale fără a folosi forța, Casa Albă „militarizează” finanțele într-un mod surprinzător. Președintele Barack Obama folosește „morcovii” (accesul la piețele de capital) și „bețele” (diversele sancțiuni) pentru a influența diplomația. Această strategie va deteriora însă relațiile Americii cu aliații, mai ales cu Europa și companiile americane se vor situa la mijlocul unei lupte între Washington și statele sancționate.

Statul Islamic, dincolo de Irak și Siria: Statul Islamic va înregistra o scădere a efectivelor în Irak și Siria, dar influența sa ideologică va trece dincolo de Orientul Mijlociu și Africa de Nord în 2015. Astfel, ISIS va ajunge în Yemen, Iordania și Arabia Saudită și va inspira numeroase organizații jihadiste. Riscul pentru statele vecine este iminent.

Liderii tradiționaliști vor avea o putere tot mai limitată: Votanții sunt nemulțumiți de lideri precum Dilma Rousseff – Brazilia, Juan Manuel Santos – Columbia, Jacob Zuma – Africa de Sud, Goodluck Jonathan – Nigeria și Recep Tayyip Erdogan – Turcia și vor dori să se asigure că aceștia se confruntă cu o opoziție solidă.

Ascensiunea sectoarelor strategice: Succesul și eșecul afacerilor în 2015 va depinde de guvernele care sunt concentrate mai degrabă asupra stabilității politice, decât a creșterii economice. Un alt trend va fi reprezentat de statele mai rebele care se vor răscula împotriva guvernelor mai puternice ale lumii. Fenomenul va fi constatat și în SUA, unde prioritățile de securitate națională au extins complexul militaro-industrial, care cuprinde tot mai mult tehnologia, telecomunicațiile și companiile financiare.

Arabia Saudită versus Iran: Rivalitatea dintre Iran și Arabia Saudită va genera mai multe conflicte în Orientul Mijlociu la nivelul acestui an. Washingtonul și alte superputeri nu vor interveni, fiind concentrate asupra negocierilor cu Iranul, care țin de capabilitățile nucleare.

Taiwan/China: Tensiunile politice din Taiwan vor contribui la deteriorarea relației cu China. Astfel, Beijingul ar putea renunța la schimburile comerciale și investițiile din Taiwan. Implicare americanilor în problema amintită va slăbi relația SUA-China.

Turcia: Președintele Erdogan va continua să își atace oponenții politici și să își extindă influența în Turcia. Totuși, nu va reuși să obțină puterea dorită și va alimenta și mai mult tensiunile politice. Refugiații din Siria și Irak vor „injecta” și mai mult radicalism în sistemul politic turc și vor compromite bunul mers al economiei, precizează Eurasia Group.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Turiștii străini de pe vasele de croazieră vor putea rămâne 15 zile în China fără...
×