• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

„Premierul” din Donețk: „Specialiști” francezi se alătură separatiștilor proruși în estul Ucrainei

„Premierul” din Donețk: „Specialiști” francezi se alătură separatiștilor proruși în estul Ucrainei
"Specialiști" francezi se alătură separatiștilor proruși și sunt pregătiți să lupte împotriva forțelor loialiste, în estul Ucrainei, a declarat duminică "premierul" "republicii populare de la Donețk" (DNR) Aleksandr Zaharcenko, relatează AFP.

„Mâine (luni) voi primi ofițeri veniți din Franța, specialiști. Ei sunt pregătiți să lupte alături de noi”, a declarat într-o confreință de presă Zaharcenko, „premier” de la jumătatea lui august, în locul rusului Aleksandr Borodai. El nu a oferit alte detalii despre acești francezi și nici despre numărul lor.

Sunt, de asemenea, „sârbi și elvețieni” printre combatanții care luptă pentru „ideile europene ale socialismului”, a continuat el. Zaharcenko a citat în acest sens „egalitatea, fraternitatea, Revoluția franceză, Marseilleza”.

Faptul că francezi vin să lupte „pentru idealuri care au condus la căderea Bastiliei” „arată că națiunea (franceză) nu moare”, a spus liderul separatist prorus.

El a mai declarat că rebelii au lansat duminică o contraofensivă la sud de orașul Donețk, încercuit de o lună de către armata ucraineană. Zaharcenko a mai spus că au fost ucise sau rănite câteva sute de persoane din tabăra adversă, o informație imposibil de verificat.

Doi români, dar și turci, sârbi, italieni și germani luptă alături de voluntari ruși în estul Ucrainei împotriva forțelor ucrainene, declara pe 16 august Zaharcenko pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News, citat de BBC News online. „Etnici ucraineni”, care sunt voluntari venind din Rusia și nu militari, luptă pentru rebeli, alături de „turci, numeroși sârbi, italieni și germani și chiar doi români”, a declarat Zaharcenko, afirmând că 1.200 de combatanți au fost antrenați în Rusia.

El a intervenit pe acest post pentru a dezminți că echipamentul folosit de către rebeli proruși în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. „Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienți oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad și așa mai departe”, a declarat el, în limba rusă, pentru postul Life News.

Kremlinul a dezmințit informații răspândite de către „premierul” DNR potrivit cărora Rusia a livrat echipament militar separatiștilor proruși în Ucraina. „Am repetat în mai multe rânduri că nu livrăm niciun echipament militar acolo”, declara o zi mai târziu Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Inchide