Premierul moldovean s-a întâlnit cu reprezentanții protestatarilor. Ce răspuns le-a dat celor care îi cer demisia

Premierul moldovean s-a întâlnit cu reprezentanții protestatarilor. Ce răspuns le-a dat celor care îi cer demisia
Publicat: 10/09/2015, 17:49

Reprezentanții protestatarilor s-au întâlnit joi cu Streleț, reiterând revendicările din proclamația adoptată la 6 septembrie, printre care se numără și demisia Guvernului. Premierul a spus însă că Executivul nu va demisiona din proprie inițiativă în condițiile în care țara se confruntă cu probleme complexe, care trebuie soluționate, dar și pe motiv că o eventuală demisie ar constitui un act de trădare în raport cu cei care au votat la 30 noiembrie pentru partidele din Alianța pentru Integrare European (AIE).

Valeriu Streleț a declarat că majoritatea solicitărilor formulate de protestatari sunt în afara competenței Guvernului. „Îmi exprim regretul pentru faptul că cetățenii sunt nevoiți să protesteze, conștientizând totodată că problemele curente cu care se confruntă Republica Moldova sunt consecințele unor procese care s-au acumulat pe parcursul mai multor ani”, a notat premierul, menționând că autoritățile sunt gata să discute toate aceste probleme cu partenerii sociali, inclusiv cu reprezentanții cetățenilor care protestează pașnic în PMAN.

Premierul a afirmat că Executivul este deschis să discute revendicările agricultorilor, pensionarilor și altor grupuri sociale într-un mod civilizat. Totodată, a fost calificat drept iresponsabil și periculos apelul protestatarilor care vizează stoparea asistenței financiare din partea partenerilor de dezvoltare pentru suportul bugetar, fapt ce ar putea aprofunda criza financiară în Republica Moldova. Premierul a mai spus că o eventuală demisie a Guvernului ar putea avea loc doar în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament.

Președintele Consiliului Marii Adunări Naționale, Andrei Năstase, a declarat că demisia nu este un scop în sine, ci „un mijloc de scoatere a țării din captivitate, de scoatere a instituțiilor de stat, care ar trebui să stea în slujba oamenilor, din mâna unor oligarhi din în spatele acestei guvernări”. Năstase l-a întrebat pe premier de ce încă nu au fost demiși funcționarii din cauza cărora s-a ajuns la această situație în țară și de ce nu s-au luat măsuri în privința revendicărilor enunțate la precedentele întruniri din PMAN.

„Astăzi am fi putut să ne aflăm într-un moment în care marea lor majoritate ar fi fost soluționate sau, cel puțin, o parte din ele”, a declarat Andrei Năstase, menționând că protestatarii insistă pe alegerea președintelui prin vot direct și executivul ar putea veni cu o inițiativă legislativă în acest sens.

La finalul întrunirii, premierul a dat asigurări că pe segmentul guvernamental sarcinile incluse în programul de guvernare vor fi realizate. La rândul său, președintele Consiliului Marii Adunări Naționale a menționat că în interesul țării vor continua discuțiile, dar și presiunile, în cazul în care acestea se impun.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase