Premiul NOBEL pentru ECONOMIE 2014, primit de un profesor de la Universitatea din Toulouse

Premiul NOBEL pentru ECONOMIE 2014, primit de un profesor de la Universitatea din Toulouse
Publicat: 13/10/2014, 15:48
Actualizat: 29/09/2018, 18:28

Jean Tirole este unul dintre cei mai influenți economiști din lume, lucrările sale vizând mai multe domenii. Cele mai importante studii ale sale explică modul în care trebuie înțelese și reglementate industriile în care operează doar câteva companii puternice.

Multe industrii sunt dominate de un număr mic de companii importante sau doar de una singură, care deține monopolul pe o anumită piață. În lipsa unor reglementări, aceste piețe pot provoca efecte sociale nedorite, cum ar fi prețuri mai mari decât cele justificate de costuri sau companii neproductive care supraviețuiesc prin blocarea intrării pe piață a unor noi competitori.

De la jumătatea anilor 1980 și până în prezent, Tirole a cercetat astfel de eșecuri ale pieței. Analizele lui despre companiile cu putere mare pe o anume piață furnizează o teorie unitară care se bazează pe întrebări legate de politicile de stat, și anume: cum ar trebui guvernele să gestioneze fuziunile dintre companiile mari și cum ar trebui autoritățile centrale să reglementeze monopolurile.

Înainte de Tirole, cercetătorii și autoritățile au căutat principii generale după care se conduc toate industriile. Tirole, în schimb, a dovedit din punct de vedere teoretic faptul că anumite reguli dau rezultate bune doar în anumite condiții.

De exemplu, menținerea unui anumit plafon al prețurilor ar putea determina companiile puternice să scadă costurile, ceea ce reprezintă un lucru benefic pentru societate. Totuși, această plafonare a prețurilor permite companiei să obțină profituri excesive, ceea ce este negativ pentru societate.

Cooperarea pentru stabilirea unor prețeuri pe o anumită piață este, de obicei, dăunătoare, dar cooperarea pentru acordarea patentelor poate avea efecte pozitive pentru toți actorii dintr-o industrie.

În același sens, fuziunea unei companii cu furnizorul său poate încuraja inovația, dar, în același timp, poate avea consecințe negative în ceea ce privește competiția.

Astfel, reglementarea unei industrii trebuie să fie atent adaptată specificului fiecărei piețe în parte. Tirole a scris mai multe cărți și articole în care a prezentat un cadru general ce trebuie urmat pentru a implementa astfel de politici adaptate. De asemenea, în articolele sale, cercetătorul francez a aplicat aceste politici în domenii diverse, cum ar fi telecomunicațiile și sectorul bancar.

Urmând aceste îndrumări prezentate de Tirole, guvernele pot să încurajeze companiile mari să devină mai productive și, în același timp, să evite ca acestea să afecteze competitorii și clienții.

Jean Tirole s-a născut în 1953, în Troyes, Franța, iar în 1981 și-a luat doctoratul în cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite. În prezent, Tirole este director al Institutului de Economie Industrială în cadrul Universității din Toulouse.

Este prima oară din 2009 până în prezent când premiul Nobel pentru economie se acordă unei singure persoane. Anul trecut, distincția a fost acordată profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) și Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contribuții importante la mai buna înțelegere a variațiilor prețurilor activelor pe piețe.

Premiul Nobel pentru economie se acordă anual începând din 1968. Câștigătorii premiului Nobel sunt recompensați cu suma de 8 milioane coroane suedeze (echivalentul a 1,2 milioane dolari americani), o medalie din aur și o diplomă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm în 10 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului