Presa internațională se uită la REFERENDUMUL nostru: „Democrația din România, lovită de un puseu de febră”

Presa internațională se uită la REFERENDUMUL nostru: Democrația din România, lovită de un puseu de febră
Publicat: 27/07/2012, 14:32
Actualizat: 27/07/2012, 14:32

Presa internațională acordă spații ample situației din România cu două zile înainte de referendumul privind demiterea președintelui Traian Băsescu, comentând și analizând evenimentele de la București.

După aproape 23 de ani de la prăbușirea uneia dintre cele mai represive dictaturi din Europa, românii trăiesc în continuare într-o democrație care funcționează prost, așa cum arată recentul „puseu de febră” care a îngrijorat Europa, scrie vineri AFP, într-o analiză semnată de Isabelle Wesselingh, intitulată „România, o tânără democrație europeană suferindă”, care citează opiniile unor analiști români și străini.

Între cauzele „bolii” se află „partidele politice clientelare care reprezintă mai degrabă grupuri de interese economice decât o ideologie și al căror scop este să dețină toate frâiele puterii, nu să apere interesul public”, apreciază Mircea Kivu, citat de agenția franceză.

Tot între cauze se află o societate civilă uneori instrumentalizată, alteori incapabilă să se mobilizeze pentru a cere mai mult respect față de democrație, este de părere Jean-Michel de Waele, profesor de științe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles.

În tabloul nu întotdeauna îmbucurător al democrației române, justiția este o sursă de speranță, apreciază experții citați, iar pentru viitor supravegherea Uniunii Europene va fi crucială, subliniază ei.

Europa urmărește cu interes să vadă ce se va întâmpla duminică, scrie Vlad Odobescu pentru cotidianul american USA TODAY, într-un amplu material intitulat „Vot crucial duminică în timp ce România înclină spre autocrație”, preluat de numeroase publicații americane. Criza politică din România ar putea afecta ani de progrese democratice, iar analiștii afirmă că Occidentul ar trebui să acționeze mai decisiv pentru a opri regresele unor țări din Europa de Est ca Ungaria și Bulgaria, înaintea unei reveniri la autocrație.

„Există o extraordinară fragilitate a instituțiilor democratice din România și din unele locuri în Europa Centrală”, apreciază Heather Conley, directoarea de programe pentru Europa din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington, care subliniază, pentru USA Today, că, „în pofida străbaterii unei căi foarte, foarte lungi în ultimii 20 de ani, asistăm la o regresie în domeniul democrației și statului de drept”.

Această conversie a fost deosebit de memorabilă în România, apreciază cotidianul american, reamintind că dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și soția sa au fost judecați și executați în ziua de Crăciun, în 1989. În cei 23 de ani scurși de atunci, România a fost nevoită să suporte o corupție endemică, să facă față unei economii șubrede și să impună respectarea drepturilor omului. În urma acestor schimbări, țara a devenit membră UE și NATO, dar nu a reușit să depășească tradiția acaparării puterii, veche de secole, apreciază USA Today.

FINANCIAL TIMES scrie într-un material intitulat „Votul privind destituirea președintelui poate pecetlui viitorul țării” că referendumul de duminică poate însemna sfârșitul carierei politice a lui Traian Băsescu, un fost căpitan de vas care a fost cândva unul dintre cei mai populari politicieni, dar care și-a văzut popularitatea afectată de măsurile de austeritate impuse în 2010. Sondajele de opinie arată că doi din trei români ar vota pentru demiterea sa, notează publicația.

Însă referendumul va fi valid doar dacă la urne se vor prezenta 50 la sută dintre cei 18,3 milioane de români cu drept de vot, un prag care pare de neatins într-o țară în care „oboseala alegătorilor” atinge un nivel înalt, subliniază FT. În plus, cele aproximativ trei milioane de români care au emigrat în străinătate în ultimii ani pot fi, de asemenea, „reticenți” față de vot, notează publicația citând sociologi. În schimb, Băsescu, aflat la putere din 2004, a decis să încurajeze absenteismul la vot pentru ca să își poată duce la capăt al doilea mandat.

„Mari manifestații la București cu trei zile înainte de referendum”, scrie LE MONDE în ediția electronică de joi, referindu-se la mitingurile de susținere sau pentru denunțarea suspendării lui Băsescu, care ilustrează, în opinia publicației, disensiunile profunde din rândul electoratului.

Cotidianul francez citează Uniunea Social-Liberală (USL), potrivit căreia aproximativ 35.000 de persoane au ieșit pe stradă joi pentru a cere destituirea președintelui român, dar și pe organizatorii reuniunii concurente, care a anunțat că aproximativ 9.000 de persoane au protestat față de supendarea șefului statului din funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”