Presa rusă critică dur semnarea Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova: „Este o scavie benevolă”

Presa rusă critică dur semnarea Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova: „Este o scavie benevolă
Publicat: 27/06/2014, 07:37
Actualizat: 08/04/2019, 20:08

Agenția rusă RIA Novosti notează riscurile economice ale semnării Acordului de Asociere și subliniază că acest acord va fi încheiat „împotriva voinței majorității”.

Potrivit agenției, „mai multe sondaje de opinie arată că peste 50 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova nu susțin politica proeuropeană a autorităților de la Chișinău”, din cauza riscurilor de ordin economic și social. RIA Novosti menționează și poziția Găgăuziei, afirmând că, „în februarie, în această regiune autonomă a avut loc un referendum în cadrul căruia 98 la sută dintre locuitori au pledat pentru apropierea de Rusia”.

Republica Moldova riscă să piardă locuri pe piața muncii din CSI, inclusiv în Rusia, unde s-ar afla între 500 și 700 de mii de migranți moldoveni, mai subliniază agenția.

Semnarea Acordului de Asociere cu UE este o „scavie benevolă”

În opinia expertului și jurnalistului rus, Maksim Șalîghin, citat de RIA Novosti, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova și Ucraina este „de fapt o acceptare benevolă a sclaviei”. De asemenea, el afirmă că prin respectarea prevederilor acestui acord „statele își pierd suveranitatea”.

„Și, deoarece o parte a Republicii Moldova – Basarabia – înainte de perioada sovietică intra în componența României, pot apărea anumiți moștenitori români care să pretindă drepturi de proprietate asupra pământului, locuințelor, întreprinderilor din (Republica) Moldova”, adaugă expertul rus.

Șalîghin afirmă că pretențiile românilor „pot viza și Bucovina de Nord, care în prezent intră în componența Ucrainei”.
Potrivit expertului, pretenții similare pot avea și cetățenii din Slovacia și Ungaria.

„Cum vor fi asigurate, în acest caz, drepturile moștenitorilor europeni din Găgăuzia, Transnistria, Donețk și Lugansk? La fel ca și garantarea «democrației» – prin utilizarea tancurilor și aviației militare?”, comentează Șalîghin.

El menționează de asemenea că, în cursul pregătirii actelor pentru asocierea R.Moldova cu Uniunea Europeană au fost încălcare mai multe acorduri care vizează regiunea transnistreană.

În opinia sa, după semnarea Acordului de Asociere, cetățenii moldoveni și ucraineni „nu vor avea drepturi egale cu cei din Uniunea Europeană”.

„Probabil că locuitorii din Ucraina și Republica Moldova trebuie să simtă dezamăgirea integrării europene, să suporte foametea și sărăcia, pentru a înțelege că Rusia nu a amenințat niciodată identitatea popoarelor și nu a schimbat elitele politice în statele aliate, spre deosebire de tradiția europeano-americană”, afirmă Șalîghin pentru RIA Novosti.

„Probabil că Rusia ar trebui să-i protejeze pe cei care nu sunt dispuși să accepte această sclavie «asociată»”, adaugă el.
Publicația Argumentî i Faktî notează că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către Ucraina, Republica Moldova și Gerogia va avea impact negativ asupra economiei Rusiei.

Ziarul rus Trud comentează pe un ton pesimist că „după semnarea Acordului de Asociere, mulți migranți moldoveni își vor pierde dreptul de ședere în Rusia, fapt ce va afecta grav economia Republicii Moldova”.

„Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este un risc real”, afirmă ziarul, adăugând că „nimeni nu poate explica în ce mod integrarea în UE va contribui la dezvoltarea economiei și bunăstarea cetățenilor”.

„Despre integrarea europeană se vorbește ca despre un mort:, de bine sau nimic. În acest caz, este vorba de o porțiune magică vândută în locuri obscure”, adaugă publicația.

„Astăzi, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este o sărbătoare, însă peste două zile va fi luni” și lucrurile se vor schimba, scrie Trud.

Anna Primac, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto