Președintele Băncii Mondiale: Liderii europeni trebuie să fie pregătiți să recapitalizeze băncile, dacă Grecia iese din zona euro

Președintele Băncii Mondiale: Liderii europeni trebuie să fie pregătiți să recapitalizeze băncile, dacă Grecia iese din zona euro
Liderii europeni trebuie să fie pregătiți să recapitalizeze băncile în eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro și să asigure finanțare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al țării, a declarat vineri președintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, transmite Reuters.

Liderii europeni trebuie să fie pregătiți să recapitalizeze băncile în eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro și să asigure finanțare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al țării, a declarat vineri președintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, transmite Reuters.

Dacă Grecia se va retrage din zona euro și liderii europeni nu vor acționa decisiv pentru sprijinirea băncilor, criza rezultată ar putea împinge întreg continentul într-o „zonă periculoasă”, scrie Zoellick într-un editorial publicat de Financial Times.

„Liderii zonei euro trebuie să fie pregătiți, psihologic și prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), să recapitalieze băncile. În zona euro, garanțiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garanții la nivelul întregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregătiți pentru această situație”, avertizează Zoellick.

Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide dacă statul rămâne sau pleacă din zona euro, în funcție de rezultatul obținut de partidele care se opun măsurilor de austeritate convenite în acordul de finanțare externă cu UE și FMI.

Joi, Comisia Europeană a indicat că nu este posibil ca băncile din zona euro să fie recapitalizare direct prin MES, însă afirmația pare să contrazită un document publicat miercuri tot de Executivul UE, notează Reuters.

Zoellick, al cărui mandat la șefia BM se va încheia la 30 iunie, a adăugat că simple injecții de lichiditate vor fi insuficiente.

Liderii europeni trebuie să se asigure că băncile vor direcționa acei bani către economia reală, pentru a preveni o criză a creditului asemănătoare cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers în 2008.

„Dacă băncile vor primi ajutoare de urgență, vor fi necesare presiuni asupra lor pentru a continua să-și finanțeze clienții”, a spus Zoellick.

Pe termen mediu, zona euro ar trebui de asemenea să stabilească garanții de finanțare pentru țări precum Spania, fie prin MES, fie prin oblicațiuni comune la nivelul regiunii, a mai afirmat oficialul american.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a dezmințit joi informații apărute în presă conform cărora creditorul de la Washington ar pregăti un pachet de asistență pentru Spania.

Lagarde a precizat că FMI nu a primit nicio cerere de finanțare din partea Madridului.

Spania a anunțat recent că guvernele regionale, puternic îndatorate, au de refinanțat în acest an datorii de 36 miliarde euro, cu mult peste suma indicată anterior, de 8 miliarde euro.

 

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Cu ce se ocupă acum Dragoș Moștenescu din serialul ‘La Bloc’. A plecat de 3...
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide