Președintele Braziliei se implică în conflictul ruso-ucrainean. Lula da Silva va propune „clubul păcii în Ucraina”, în timpul vizitei sale în China

Președintele Braziliei se implică în conflictul ruso-ucrainean. Lula da Silva va propune „clubul păcii în Ucraina”, în timpul vizitei sale în China
Lula da Silva, noul președinte al Braziliei / FOTO - Profimedia Images
Publicat: 25/03/2023, 10:45
Actualizat: 25/03/2023, 10:47
Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva va propune un „club pentru pace” cu China pentru a media încheierea conflictului din Ucraina. Acesta va efectua duminică o vizită la Beijing unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping.

Liderul brazilian de stânga încearcă să restabilească puterea diplomatică a Braziliei în urma izolării relative a guvernului anterior Jair Bolsonaro, dar a rezistat să se alinieze cu țările occidentale, trimițând arme în Ucraina pentru a respinge invazia Rusiei, scrie Financial Times.

„Suntem foarte interesați să promovăm sau să ajutăm la generarea unui tip de întâlnire care ar duce la un proces de pace”, a declarat Mauro Vieira, ministrul de Externe al Braziliei, într-un interviu pentru FT.

„Președintele a spus de atâtea ori că aude multe despre război, dar foarte puține cuvinte despre pace. Este interesat de conversațiile de pace”, a adăugat acesta.

Lula a declarat, la începutul acestui an, că va promova ideea unui grup de țări mediatoare, spunând că „este timpul ca și China să-și murdărească mâinile”.

„Sugestia mea este să creăm un grup de țări care să încerce să stea la masă cu Ucraina și Rusia pentru a încerca să găsească pacea”, a adăugat el.

Unii analiști au fost sceptici. Ryan Berg, membru senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat: „Brazilia este o putere aspirațională. Vrea să se vadă în lume ca contribuind la rezolvarea problemelor și la îndeplinirea provocărilor globale.

„Problema este că Brazilia nu este într-o poziție excelentă pentru a influența rezultatul acestui război și nici nu este văzută de mulți ca un arbitru neutru. . . pentru apartenența sa la Brics, [un grup care include Rusia, China, India și Africa de Sud]”.

O propunere de pace înaintată de Mexic la sfârșitul anului trecut a câștigat puțină încredere după ce Ucraina a respins-o drept „plan rusesc”.

Vieira a spus că vizita în China – cel mai mare partener comercial al Braziliei – a demonstrat revenirea țării sale la o politică externă mai proactivă. În timpul administrației de dreapta a lui Bolsonaro, Brazilia a evitat în mare măsură inițiativele multilaterale în favoarea unor relații strânse cu aliații ideologici precum SUA sub președintele de atunci Donald Trump.

Lula va călători duminică în China, după ce vizita sa a fost amânată cu o zi din cauza unei boli. El se va întâlni cu Xi la Beijing la începutul săptămânii viitoare. Acesta a subliniat istoria țării ca democrație nealiniată și implicarea acesteia în organisme internaționale precum grupul Brics.

Vizita sa vine la câteva zile după ce Xi s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova. Putin a susținut planul de pace în 12 puncte al Chinei, care a fost criticat de Washington pentru că a oferit Moscovei o modalitate de a-și legitima cuceririle teritoriale.

Lula se numără printre mulți lideri din America Latină și din lumea în curs de dezvoltare care încearcă să rămână neutri în război și își exprimă neliniștea față de eforturile occidentale de a înarma Ucraina. Luna trecută, el a refuzat o cerere de revânzare a muniției de tanc Germaniei pentru a fi folosită în război, declarând că Brazilia este o „țară a păcii”.

La un apel cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski luna aceasta, Lula, în vârstă de 77 de ani, a promis că va vizita țara la „momentul potrivit”. Dar cei doi lideri au transmis mesaje total diferite în urma întâlnirii.

În timp ce Zelenski s-a concentrat pe „importanța susținerii principiului suveranității și integrității teritoriale a statelor”, Lula a subliniat angajamentul Braziliei față de „orice inițiativă legată de consolidarea păcii și dialog”.

În biroul său din Brasília, Vieira s-a angajat să restabilească tradiția de politică externă a Braziliei de „păstrare a contactului cu fiecare țară”, adăugând: „Vrem să recuperăm timpul pierdut recent. Și, desigur, nu vor exista aliniamente automate.”

Atât China, cât și Rusia sunt parteneri comerciali importanți pentru Brazilia. Bolsonaro a vizitat Moscova cu puțin timp înainte de a lansa invazia sa pe scară largă a Ucrainei în februarie, pentru a asigura aprovizionarea cu îngrășăminte pentru sectorul agrobusiness în plină expansiune din Brazilia. Comerțul Braziliei cu China este dominat de mărfuri, în special de exportul de soia și minereu de fier către țara asiatică.

Încercarea lui Lula de a se implica în Ucraina nu este prima sa incursiune în afaceri internaționale spinoase. În calitate de președinte în 2010, a zburat în Iran și, împreună cu prim-ministrul Turciei, a obținut un acord privind programul nuclear al țării. Dar pactul, criticat de SUA și alte guverne occidentale, a fost încălcat rapid de Teheran.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului