Președintele ceh, criticat pentru reacția „neadecvată” la o declarație a ambasadorului SUA

Președintele ceh, criticat pentru reacția neadecvată la o declarație a ambasadorului SUA
Publicat: 07/04/2015, 15:12

Zeman a făcut această afirmație în urma unor declarații ale lui Schapiro pe care le consideră critice la adresa deciziei sale de a participa la evenimentele prin care Moscova va marca sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. O serie de lideri ai lumii boicotează ceremonia din cauza rolului Rusiei în conflictul din Ucraina.

Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a declarat luni pentru televiziunea publică cehă că, în opinia sa, reacția președintelui a fost „neadecvată”. „M-aș bucura dacă atitudinea președintelui față de politica externă în general ar fi mai profesionistă”, a adăugat șeful Guvernului.

Alți oficiali cehi au criticat de asemenea reacția lui Zeman și au dat asigurări că ambasadorul SUA va putea să își exercite funcția și să viziteze clădiri guvernamentale fără probleme.

Postul de șef al statului ceh este o funcție mai degrabă onorifică, iar Guvernul este responsabil pentru politica externă.

Schapiro și-a exprimat regretul luni pentru faptul că președintele ceh s-a simțit jignit, dar nu și-a retras declarația.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat că nu poate confirma dacă Schapiro a primit „interdicție” la Castelul Praga, adăugând că SUA au un parteneriat apropiat cu Cehia. Ea a precizat că SUA „subliniază importanța unității cu aliații și partenerii europeni pentru a presa Rusia să înceteze alimentarea conflictului din estul Ucrainei”.

Schapiro a declarat în martie, potrivit presei cehe, că „ar fi ciudat” ca președintele ceh să fie singurul om de stat din UE pe podiumul din Piața Roșie.

Ambasadorul Schapiro a „depășit limitele” criticând decizia de a participa, în mai, la ceremoniile de la Moscova, a afirmat Zeman, citat de portalul Parlamentni Listy.

Din această cauză, „ușile castelului îi sunt închise” lui Schapiro, a continuat șeful statului. „Nu-mi pot imagina ca ambasadorul ceh de la Washington să-l sfătuiască pe președintele american unde să se ducă. Iar eu nu voi permite niciunui ambasador să aibă vreun cuvânt de spus despre planurile mele de călătorie”, a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al președinției cehe a încercat, ulterior, să minimalizeze comentariile lui Zeman, afirmând că Schapiro poate să participe la evenimentele sociale de la Castel.

Între timp, Rusia și-a exprimat sprijinul pentru Zeman. „Loialitatea față de moștenirea trupelor sovietice, care au murit în lupta împotriva fascismului, îi aduce credit lui Zeman”, a afirmat Konstantin Dolgov, directorul comisiei pentru drepturile omului din Ministerul rus de Externe.

Aleksei Pușkov, președintele Comisiei de Afaceri internaționale din Duma de Stat rusă, a apreciat că Schapiro a fost cuprins de „isterie”, iar comentariile sale arată că „Washingtonul este nervos pentru deplasările liderilor occidentali la Moscova pe 9 mai”.