Președintele Cehiei cere referendum pentru ieșirea din UE, guvernul nu e de acord

Președintele Cehiei cere referendum pentru ieșirea din UE, guvernul nu e de acord
Publicat: 01/07/2016, 18:38
Actualizat: 11/10/2016, 11:33

Liderul ceh și-a afirmat poziția și a declarat că el ar opta pentru rămânerea Republicii Cehe în ambele organizații, dar a arătat și că își dorește să audă voința poporului și va încerca tot posibilul pentru ca oamenii să aibă ocazia să voteze în cadrul unui referendum, informează Reuters.

Zeman nu are, însă, puterea să convoace el însuși un astfel de demers, președintele având nevoie de aprobarea parlamentului. În același timp, însă, președintele este o figură populară în teritoriu, acolo unde multe persoane se declară sceptice relativ la Uniunea Europeană.

„Nu sunt de acord cu cei care susțin părăsirea Uniunii Europene, dar voi face totul pentru ca ei să aibă un referendum și să se poată exprima. Același lucru este valabil și pentru o ieșire din NATO”, a spus șeful președintele ceh într-o întâlnire organizată în orașul Velke Mezirici, situat în estul Cehiei.

Guvernul de la Praga a reacționat. „Calitatea de membru în aceste organizații este o garanție a stabilității și securității”, a spus purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Bohuslav Sobotka, citat de Reuters.

„Guvernul nu ia în calcul niciun pas care să pună la îndoială în vreun fel calitatea noastră de membru și orientarea pe termen lung a politicii externe a Cehiei. De aceea nu se gândește la un referendum”, a mai spus oficialul.

Ideea președintelui ceh nu este susținută nici de liderul ANO, partidul cu care social-democrații guvernează în coaliție.