Preşedintele Emiratelor Arabe Unite a murit. Șeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan a condus țara timp de aproape două decenii

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite a murit. Șeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan a condus țara timp de aproape două decenii
Președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/05/2022, 17:13

Președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, un lider care adus statele din Golf mai aproape de Vest, de Statele Unite și aliații săi, a murit vineri, la 73 de ani, după aproape două decenii în această funcție.

Ministerul Afacerilor Prezidențiale a anunțat decesul șeicului Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, care a condus cel mai bogat emirat, Abu Dhabi, dar nu a oferit detalii, relatează Reuters.

Președintele EUA a fost văzut foarte rar în public din 2014, când a suferit un accident vascular cerebral (AVC).

Născut în 1948, alteţa Sa Şeic Khalifa bin Zayed Al Nahyan, a fost președintele Emiratelor Arabe Unite, care este o federaţie de emirate monarhii, din 3 noiembrie 2004.

Guvernul EAU a decretat doliu naţional pentru o perioadă de 40 de zile, potrivit Khaleej Times, timp în care drapelele sunt coborâte în bernă.

Cine îi succede în funcție

Conform constituției, vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, conducător al Dubaiului, va fi liderul țării până când consiliul federal care reunește conducătorii celor șapte emirate se va întruni în termen de 30 de zile pentru a alege un nou președinte.

Cele şapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah şi Umm al-Qaiwain), care compun federaţia, sunt conduse de câte un conducător, în calitate de şef al emiratului. Potrivit Constituţiei, adoptate în 1971, funcţia de preşedinte al statului federal este deţinută de conducătorul Emiratului Abu Dhabi, iar cea de vicepreşedinte şi prim–ministru de conducătorul Emiratului Dubai.

Potrivit MAE, președintele EUA este ales pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit. Preşedintele EAU deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem, care este constituit din conducătorii celor şapte emirate componente ale federaţiei.

Astfel. potrivit sursei citate, este de aşteptat ca defunctul preşedinte al EAU să fie succedat la putere, în calitatea de emir al Abu Dhabi, de fratele său vitreg, prințul moștenitor Mohammed bin Sultan bin Zayed Al Nahyan, cunoscut uzual și ca MBZ.

Potrivit sursei citate, din cauza stării de sănătate a fratelui său mai mare din ultimii ani, Mohammed bin Zayed și-a asumat cele mai multe atribuții prezidențiale ale Emiratelor Arabe Unite, fiind considerat adesea conducătorul de facto al EAU.

Astfel, conform legii fundamentale a federației înființate de tatăl său în 1971, MBZ este pe cale să devină conducătorul emiratului Abu Dhabi, implicit al EAU.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase