Proiectul uriaș al unei mici edituri: tipărirea Wikipedia

Proiectul uriaș al unei mici edituri: tipărirea Wikipedia
Publicat: 21/02/2014, 16:54
Actualizat: 05/02/2019, 04:37

Peste 1.000 de volume, 1.200 de pagini în fiecare volum, 4 milioane de definiții în fiecare cuvânt, pentru un pachet final cu dimensiunile de 10 metri x 2,5 metri – acesta este proiectul uriaș al unei edituri germane care a avut o idee ce poate să pară ușor nebunească: să tipărească pe hârtie milioanele de articole din enciclopedia participativă online Wikipedia.

Compania PediaPress este parteneră de mai mulți ani cu Fundația Wikimedia, care este un fel de umbrelă pentru mai multe site-uri libere de drepturi de autor precum Wikipedia, Wiktionnaire, WikiCommons. Firma germană a lansat pe 10 februarie un apel de finanțare participativă pe site-ul Indiegogo, a anunțat cotidianul britanic The Guardian.

Obiectivul: strângerea a 50.000 de dolari înainte de 11 aprilie, fapt care va permite astfel tipărirea pe hârtie a peste 4 milioane de articole din versiunea în limba engleză a site-ului Wikipedia.

„Toate volumele vor avea paginile numerotate, iar ultimul articol din fiecare volum va începe la pagina 1.193”, au explicat Heiko Hees, Christoph Kepper și Alex Boerger, echipa editorială de la PediaPress. Textele și imaginile vor fi aranjate pe pagini despărțite în trei coloane. Chestiunea tipăririi în alb negru sau în culori va fi tranșată în funcție de bugetul care va fi obținut.

Rezultatul va face subiectul unei expoziții publice, în cadrul conferinței „Wikimania 2014”, ce va fi organizată la Londra, în vara acestui an. Dacă finanțarea va fi suficientă, organizatorii doresc să continue expoziția prin intermediul unui turneu internațional, iar apoi vor dona toate volumele unei mari biblioteci publice. Pentru a insista asupra caracterului evolutiv al enciclopediei, echipa redacțională de la PediaPress intenționează să propună și o vizualizare pe hârtie a actualizărilor pentru fiecare articol, în cursul expoziției, dacă bugetul o va permite.

Compania PediaPress colabora deja cu Wikipedia, propunându-i să tipărească diverse articole la cerere. Însă ideea unei tipăriri complete a enciclopediei este nouă. „Principalul motiv pentru care am decis să începem acest proiect acum constă în faptul că dorim să arătăm cantitatea mare de informații pe care le conține Wikipedia”, a precizat Christoph Kepper.

„Ne-am obișnuit atât de mult cu surse de informații extrem de importante încât mărimea lor reală ne pare surprinzătoare și neașteptată”, a adăugat el.

Organizatorii cred, de asemenea, că „volumele ar putea să pară un obiect de epocă pentru generațiile viitoare, după debutul revoluției digitale”. Un alt membru al echipei de la PediaPress a subliniat faptul că „enciclopedia va deveni depășită, iar noi ne vom da seama cât de puține lucruri cunoaștem”.

Joi, la zece zile de la debutul proiectului, aproape 3.000 de dolari erau colectați. Retribuțiile pentru participarea la finanțarea proiectului variază de la simpla menționare a numelui finanțatorului în proiectul final, la o pagină dedicată acestuia, atribuirea unui volum cu dedicație specială și imprimarea logoului companiei finanțatorului pe unul dintre volumele tipărite.

Echipa de la PediaPress a precizat, cu amuzament, că și-a stabilit sediul general la Mainz, orașul în care Gutenberg a început revoluția tipăriturilor în urmă cu peste 500 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom