Proteste masive la Paris: Peste 40.000 de oameni, nemulțumiți de Macron, după un singur an de mandat

Proteste masive la Paris: Peste 40.000 de oameni, nemulțumiți de Macron, după un singur an de mandat
Publicat: 05/05/2018, 19:52

Manifestațiile din Paris se desfășoară într-o „atmosferă festivă”, după cum a cerut organizatorul, Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă-stânga Franța Nesupusă.

Jean-Luc Mélenchon a estimat că aproximativ 160.000 de persoane participă la marșul de la Paris, care se desfășoară în zona dintre Piața Operei și Piața Bastilia, dar, potrivit Prefecturii Poliției din Paris, numărul participanților la proteste a fost de aproximativ 40.000.

Cifra a fost confirmată de organizații civice, care au numărat 38.900 de participanți.

Protestele s-au desfășurat pașnic, patru persoane fiind reținute pentru că aveau asupra lor obiecte interzise.

Mitinguri similare au loc în Toulouse, Bordeaux, Strasbourg și Rennes.

Protestatarii au scandat sloganuri precum „Jos președintele bogaților!”, „Respingem lovitura de stat socială”, „Un an este prea mult” și „Să îl oprim pe Macron!”, denunțând politicile liderului de la Palatul Élysée.

Jean-Luc Mélenchon, clasat pe locul al patrulea, cu 19,58% din voturi, în scrutinul prezidențial desfășurat în Franța anul trecut, a cerut organizarea unei noi zile de mobilizare la sfârșitul lunii mai. „Pe 26 mai, vom fi milioane de oameni, mareea umană care schimbă istoria!”, a afirmat liderul formațiunii Franța Nesupusă în discursul rostit la mitingul din Paris.

Aproximativ 2.000 de agenți ai Poliției și Jandarmeriei au fost mobilizați pentru mitingul din Paris, iar cel puțin patru protestatari au fost reținuți pentru că aveau asupra lor obiecte ilegale.

Emmanuel Macron, un politician care susține că are politici de centru, este criticat pentru o serie de măsuri economice și sociale.