Putin anunță al doilea vaccin rusesc anticoronavirus: „Se numește EpiVacCorona!” / Când vor începe studiile clinice

Putin anunță al doilea vaccin rusesc anticoronavirus: „Se numește EpiVacCorona!” / Când vor începe studiile clinice
Putin anunță al doilea vaccin rusesc anticoronavirus: „Se numește EpiVacCorona!” / Când vor începe studiile clinice / Sursă FOTO: Shutterstock (colaj - caracter ilustrativ)
Publicat: 15/10/2020, 09:01
Actualizat: 15/10/2020, 09:11

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunțat miercuri seară, 14 octombrie, că autoritățile medicale au dezvoltat un alt vaccin anticoronavirus, la două luni după ce primul a fost omologat.

Autoritățile ruse au acordat aprobarea de reglementare unui al doilea vaccin anticoronavirus după ce au fost făcute studii în stadiu incipient, la două luni după ce o mișcare similară i-a determinat pe oamenii de știință atât din țară, cât și din străinătate, să îi critice pe oamenii de știință ruși, potrivitctvnews.ca.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut anunțul miercuri, în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali guvernamentali.

Rusia prezintă deja al doilea vaccin anticoronavirus

„Acum trebuie să creștem producția primului vaccin și a celui de-al doilea vaccin. Centrul de Stat pentru Cercetări Biotehnologice din Novosibirsk a înregistrat astăzi al doilea vaccin pentru coronavirus, care se numește EpiVacCorona”, a spus Putin, adăugând că prioritatea era aprovizionarea cu vaccinuri a pieței rusești.

Vaccinul pe bază de peptide, care necesită o vaccinare dublă, EpiVacCorona, a fost dezvoltat de Institutul Vector din Siberia și testat în rândul a 100 de voluntari în studiile umane în stadiu incipient, controlate cu placebo, care au durat mai mult de două luni și au fost finalizate acum două săptămâni. Voluntarii aveau între 18 și 60 de ani.

Oamenii de știință nu au publicat încă rezultatele studiului. În comentariile adresate presei, oamenii de știință care au dezvoltat vaccinul au spus că a produs suficienți anticorpi pentru a proteja persoana de virus și că imunitatea pe care o creează ar putea dura până la șase luni.

„Noul vaccin a fost creat pe baza unor substanțe sintetice. Este un vaccin peptidic și este compus din fragmente de proteine de virus create artificial”, a declarat și Tatyana Golikova, vicepreședinte al Guvernului Federației Ruse.

Un studiu avansat care va implica zeci de mii de voluntari, care este necesar pentru a stabili siguranța și eficacitatea vaccinului, urmează să înceapă în noiembrie sau decembrie.

„Este compus din fragmente de proteine de virus”

Vicepremierul Tatyana Golikova, care a declarat la începutul acestei săptămâni că a participat la primele procese ca voluntar, a declarat miercuri că 40.000 de persoane vor participa la studiile avansate ale EpiVacCorona. Nu se știe dacă vaccinul va fi oferit pentru o utilizare mai largă, în timp ce studiile sunt încă în desfășurare.

Primul vaccin al Rusiei, Sputnik V, a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova și aprobat de guvern pe 11 august, după finalizarea studiilor incipiente făcute pe 76 de voluntari. La fel ca miercuri, Putin a transmis personal știrea la televiziunea națională și a spus că una dintre fiicele sale a fost deja vaccinată, că a avut efecte secundare ușoare și a dezvoltat anticorpi.

Întrucât Rusia s-a lăudat că a fost prima țară din lume care a aprobat un vaccin, experții au suținut că, în conformitate cu protocolul științific stabilit, sunt necesare studii mult mai largi pe zeci de mii de oameni pentru a asigura siguranța și eficacitatea vaccinului înainte de a fi administrat pe scară largă .

Autoritățile sanitare ruse au anunțat studii avansate ale Sputnik V în rândul a 40.000 de voluntari la două săptămâni după ce a primit aprobarea guvernului. Oficialii au mai declarat că vaccinarea grupurilor de risc, cum ar fi medicii și profesorii, va fi efectuată în paralel cu studiile.

Golikova a declarat miercuri că 13.000 de voluntari s-au înscris până acum în studiile vaccinului Sputnik V.

Critica internațională nu a împiedicat-o pe Rusia să promoveze Sputnik V în străinătate. Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe care a finanțat studiile pe vaccin, a declarat luna trecută că fondul are deja acorduri cu Mexic, India și Brazilia, care au comandat în total 200 de milioane de doze, iar alte zeci de țări sunt interesate să obțină primul vaccin rusesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial