Putin, așteptat la ceremoniile de sărbătorire a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia

Putin, așteptat la ceremoniile de sărbătorire a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia
Publicat: 06/06/2014, 11:05
Actualizat: 06/06/2014, 18:38

În contextul în care Parisul este, timp de câteva ore, teatrul unui vast balet diplomatic consacrat Ucrainei, criza nu dă semne să slăbească pe teren, unde autoritățile ucrainene au suferit noi înfrângeri în estul separatist al țării. Grăniceri ucraineni au abandonat joi trei posturi de la frontiera cu Rusia, în urma unor atacuri ale insurgenților proruși care par să-și extindă controlul.

La Paris, problema ucrainenană se afla în centrul mai multor întâlniri la cel mai înalt nivel joi seara. Președintele rus Vladimir Putin a fost primit, timp de o oră și jumătate, la Palatul Elysée, de către președintele François Hollande, care a luat cina, anterior, cu președintele american Barrack Obama, într-un restaurant prestigios.

„Esențialul discuțiilor a vizat Ucraina, într-o încercare de a vedea dacă între Putin și (președintele ucrainean Petro) Poroșenko pot exista condițiile unei dezescaladări care ar putea să se concretizeze în zilele următoarre”, în special odată cu ceremonia de învestire a lui Poroșenko, sâmbătă, la Kiev, a declarat o sursă din anturajul președintelui francez.
O întâlnire între președinții rus și ucrainean în Normandia, vineri, rămâne o ipoteză, chiar dacă șeful statului francez nu a exclus această posibilitate.

„Se va putea întâlni, oare, președintele Putin cu președintele Poroșenko? Da!”, a declarat Hollande la Bruxelles. „Nu intenționez să evit pe cineva și voi vorbi, evident, cu toată lumea”, a declarat Putin miercuri seara.
Șeful Kremlinului, pe care occidentalii nu l-au mai văzut de la anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, s-a întâlnit încă de la sosirea la Paris cu premierul britanic David Cameron, în incinta Aeroportului parizian Charles de Gaulle.
„Statu quo-ul nu este acceptabil. Rusia trebuie să recunoască în mod oficial și să coopereze cu noul președinte (ucrainean). Avem nevoie de o dezescaladare, avem nevoie să oprim trecerea de armament și oameni pe la frontieră”, a declarat Cameron, potrivit unor imagini difuzate de BBC.

G7 amenință Moscova cu noi sancțiuni

În același moment, șefii diplomațiilor americană John Kerry și rusă Serghei Lavrov discutau într-un mare hotel parizian și-și afișau voința de a coopera pentru pace și stabilitate în Ucraina.

Întâlnirile bilaterale continuă vineri cu o întrevedere între Putin și cancelarul german Angela Merkel, în Normandia.
Singura întâlnire care nu figurează, pentru moment, în program este între Obama și Putin, între care relațiile au atins cel mai slab nivel în ultimele luni.
De altfel, președintele american a dat Moscovei un ultimatum, la summitul G7, joi, la Bruxelles, care a denunțat „continuarea încălcării de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.
„Vom vedea ce va face Putin în următoarrele două, trei, patru săptămâni” în criza ucraineană, a declarat Obama.
„Dacă provocările ruse continuă, este clar (…) că țările (membre) G7 sunt pregătite să impună costuri suplimentare Rusiei”, l-a avertizat președintele Statelor Unite pe Putin.

Sancțiuni, susceptibile să afecteze economia rusă, ar putea să fie adoptate la viitorul summit european, care are loc în perioada 26-27 iunie, a anunțat cancelarul german Angela Merkel.
Însă, în spatele fațadei de unitate, occidentalii au disensiuni cu privire la natura sancțiunilor de adoptat împotriva Moscovei, cu care s-au angajat în cea mai intensă confruntare diplomatică de la sfârșitul Războiului Rece.
Parisul nu a renunțat la cele 1,2 miliarde de euro din contractul de vânzare a două nave militare de tip Mistral către Rusia, provocând o anumită iritare partenerilor. „Îmi exprim îngrijoarea și nu cred că sunt singurul”, a reacționat Obama. „Ar fi fost de preferat suspendarea” acestei vânzări, a adăugat el.

Întâlnire Putin-Poroșenko?

Discuțiile lui Putin cu omologii săi occidentali se anunță totuși dificle. Premierul rus Dmitri Medvedev a catalogat de un „cinism fără limite” susțineea exprimată de către G7 față de operațiunea armată a forțelor ucrainene împotriva insurecției proruse din estul Ucrainei, o critică respinsă sec de către liderii G7.
De asemenea, liderii G7 au criticat Moscova din cauza amenințării pe care Rusia o reprezintă la adresa alimentării cu gaze naturale a Ucrainei și, prin ricoșeu, a Europei.
„Utilizarea aprovizionării energetice ca mijloc de coerciție politică sau ca amenințare la adresa securității este inacceptabilă”, a avertizat Grupul Celor Șapte.
Grupul rusesc Gazprom amenință cu oprirea pe 10 iunie a livrărilor către Ucraina, în cazul în care Kievul nu-și plătește datoria în contul gazelor naturale, în valoare de peste trei miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana