Putin atribuie OCCIDENTULUI responsabilitatea pentru tensiunile care au condus la invazia rusă în Ucraina / Ce spune despre România

Publicat: 09/02/2024, 03:59
Actualizat: 09/02/2024, 14:11

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reluat acuzațiile la adresa Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice, atribuindu-le responsabilitatea pentru tensiunile care au condus la declanșarea invaziei militare ruse în Ucraina.

În interviul acordat la Moscova jurnalistului american Carlson Tucker, Vladimir Putin a prezentat argumente istorice referitoare la formarea Ucrainei și a denunțat acțiunile Statelor Unite de a extinde infrastructura NATO spre frontierele Rusiei după încheierea Războiului Rece.

Liderul de la Kremlin a părut să conteste actuala configurație a statului ucrainean, făcând referiri la zonele din estul Ucrainei și notând că în actualele granițe ucrainene sunt și teritorii care au aparținut în trecut României și Ungariei.

”Fosta conducere rusă a presupus că Uniunea Sovietică a încetat să mai existe și că, prin urmare, nu mai existau linii de clivaj ideologic. Rusia chiar a fost de acord în mod voluntar și proactiv cu prăbușirea Uniunii Sovietice și a crezut că acest lucru va fi înțeles de așa-numitul Occident civilizat ca o invitație la cooperare și asociere. Acestea erau lucrurile pe care le aștepta Rusia, atât din partea Statelor Unite, cât și din partea așa-numitului Occident colectiv. Au existat oameni deștepți, inclusiv în Germania, Egon Bahr, un politician important din cadrul Partidului Social Democrat, care a insistat în conversațiile sale personale cu liderii sovietici, chiar în pragul destrămării Uniunii Sovietice, că se știa că în Europa urmau să fie stabilite sisteme de securitate. Ar fi trebuit să se acorde ajutor pentru unificarea Germaniei, dar ar trebui să se stabilească, de asemenea, un nou sistem care să includă Statele Unite, Canada, Rusia și alte țări din Europa Centrală. Dar NATO nu trebuia să se extindă. Asta a spus el. Dacă NATO se extinde, totul ar fi la fel ca în timpul Războiului Rece, doar că mai aproape de granițele Rusiei. A fost un bătrân inteligent, dar nu l-a ascultat nimeni”, a afirmat Vladimir Putin în interviul difuzat pe site-ul jurnalistului Carlson Tucker (TCN).

Vladimir Putin a atribuit Statelor Unite responsabilitatea pentru modificarea arhitecturii de securitate în Europa, reproșând extinderea NATO spre est și tentativele de integrare a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.

”Să mai spunem că după anul 1991, când Rusia se aștepta să fie primită în familia frățească a națiunilor civilizate, nu s-a întâmplat nimic de genul acesta. Ne-ați păcălit. Nu mă refer la dv. personal, mă refer la Statele Unite. Promisiunea a fost că NATO nu se va extinde spre est. Dar s-a întâmplat de cinci ori. Au fost cinci valuri de extindere. Noi am tolerat toate acestea”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a amintit de intervenția militară a NATO în Serbia și a denunțat crearea sistemului american antibalistic, care conține elemente instalate în SUA, România și Polonia.

De asemenea, Vladimir Putin a acuzat serviciile secrete americane de susținerea grupurilor separatiste din Caucaz și a denunțat presupusa implicare a SUA în eforturile de instalare a unor lideri pro-occidentali în Ucraina.

”Eu am evocat în mod repetat problema că Statele Unite nu ar trebui să susțină separatismul sau terorismul în Caucazul de Nord. Dar au continuat să facă acest lucru, prin susținere politică, informațională, financiară, chiar și la nivel militar, din partea Statelor Unite și a țărilor-satelit, pentru grupurile teroriste din Caucaz”, a continuat Putin, precizând că Washingtonul i-a confirmat că susține ”opoziția” din Rusia.

”Al treilea moment este foarte important. Este vorba de momentul în care a fost creat sistemul american antirachetă, în prima etapă. Noi am încercat să îi convingem mult timp să nu facă acest lucru în SUA, după ce am fost invitat de președintele Bush senior să vizitez proprietatea sa de pe malul oceanului, am avut o conversație foarte serioasă cu președintele Bush și cu echipa sa. Am propus ca Statele Unite, Rusia și Europa să își unească eforturile pentru a crea un sistem comun de apărare antirachetă, iar noi am semnalat că, dacă ar fi creat unilateral, ne-ar amenința securitatea, deși Statele Unite au transmis că a fost creat pentru contracararea amenințărilor balistice din Iran”, a subliniat președintele Rusiei.

Vladimir Putin a subliniat că Rusia a fost nevoită să reacționeze la sistemul american antirachetă prin dezvoltarea rachetelor hipersonice.

Rusia a lansat invazia militară în Ucraina în februarie 2022. Vladimir Putin a reiterat, în interviu, că vrea ”denazificarea” Ucrainei.

Întrebat despre posibilitatea găsirii unei soluții politice pentru oprirea războiului din Ucraina, liderul de la Kremlin a amintit că au existat mai multe serii de negocieri, acuzând Kievul că a emis un decret prin care a exclus posibilitatea negocierilor.

Moscova şi Kievul nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile esențiale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic. Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse.

Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO și Grupul G7 oferă sprijin militar și financiar Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse și au aplicat sancțiuni masive împotriva Moscovei din cauza încălcării suveranității ucrainene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Discuții de PACE, după încetarea livrării de arme / Vladimir Putin, intervievat de Tucker Carlson: Ca să ajungem la un acord, trebuie să avem dialog

În ce scenariu ar ataca Putin Polonia / Vladimir Putin respinge „comportamentul expansionist”, în interviul cu Carlson

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Trupul lui Aleksei Navalnîi a fost „abuzat” după moarte, acuză văduva lui
A murit după ce a născut! 'A avut o sarcină normală, apoi...'
Un val de praf saharian loveşte România. Unde se vor înregistra cele mai mari concentraţii
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia DUSTER 2024, surprinsă în România cu numere de probe - VIDEO
Momente cumplite la Craiova! Răpus de durere, tatăl adolescentei ucise în Grădina Botanică a trecut...
Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
MOMENTUL în care ROMÂNIA și-a pierdut CEL MAI PREȚIOS teritoriu
Putin CUTREMURĂ toată omenirea! Anunţul ISTORIC făcut chiar azi, 29 februarie
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra...
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Antropologii au găsit o structură de piatră în Anzi mai veche decât piramidele din Egipt