LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 84: Israelul atacă în apropiere de capitala Siriei / Hamas discută, în Egipt, despre încetarea focului

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 84: Israelul atacă în apropiere de capitala Siriei / Hamas discută, în Egipt, despre încetarea focului
Război Israel - Hamas: Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 29/12/2023, 07:14
Actualizat: 29/12/2023, 13:33
13:32

O agenţie a ONU spune că armata israeliană a tras asupra unuia dintre convoaiele sale în Gaza

Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) a declarat vineri că armata israeliană a tras asupra unuia dintre convoaiele sale de ajutoare în Fâşia Gaza, fără a anunţa victime, informează France Presse.

„Soldaţii israelieni au tras asupra unui convoi de ajutoare care se întorcea din nordul Gazei, folosind o rută desemnată de armata israeliană. Şeful convoiului nostru internaţional şi echipa sa nu au fost răniţi, dar un vehicul a fost avariat”, a declarat directorul UNRWA în Gaza, Thomas White, pe reţeaua X (fostă Twitter).

„Asistenţa medicală nu ar trebui să fie niciodată o ţintă”, a adăugat el. O sursă de la UNRWA a declarat pentru AFP că incidentul a avut loc joi după-amiază, conform Agerpres.

Întrebată de AFP, armata israeliană a spus că „verifică” aceste informaţii.

Printre altele, şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, a criticat puternic condiţiile de livrare a ajutorului în Gaza.

07:03

Armata israeliană îşi exprimă regretul pentru atacul aerian asupra taberei de refugiaţi al-Maghazi

Armata israeliană şi-a exprimat joi regretul pentru „prejudiciu adus persoanelor neimplicate”, cauzat de un atac recent asupra taberei de refugiaţi al-Maghazi din centrul Fâşiei Gaza, informează dpa.

Atacul din 24 decembrie asupra taberei urbane de refugiaţi a lăsat în urmă zeci de morţi. Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, a estimat civilii ucişi la peste 70, printre care şi copii. Oficialii ONU au spus că au fost ucise 86 de persoane.

Peste 33.000 de persoane trăiesc în al-Maghazi, care acoperă o suprafaţă de 0,6 kilometri pătraţi, conform ONU.

Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) a declarat joi că avioanele de luptă au lovit două ţinte adiacente unde fuseseră localizaţi luptători ai Hamas pe 24 decembrie.”Înainte de efectuarea atacurilor, IDF a luat măsuri pentru atenuarea daunele aduse civililor neimplicaţi din zonă”, a continuat el.”O anchetă preliminară a relevat că au fost lovite în timpul atacului clădiri suplimentare, situate în apropierea ţintelor, ceea ce, probabil, a cauzat vătămări neintenţionate altor civili neimplicaţi”, conform Agerpres.

Incidentul este acum tratat de o comisie specială din cadrul armatei, responsabilă de investigarea „incidentelor excepţionale care au loc în timpul luptei”.

Postul de radio israelian KAN a raportat, citând un oficial din armată fără a-i da numele, că ancheta a relevat că în atac nu a fost folosită muniţia adecvată, ceea ce a determinat pagubele extinse înregistrate.”Acest lucru ar fi putut fi împiedicat dacă s-ar fi ales muniţia potrivită pentru operaţiune”.

Potrivit autorităţilor sanitare din Gaza, peste 21.320 de persoane au fost ucise până în prezent, iar situaţia umanitară a atins cote catastrofale. Aproximativ 40% din populaţia civilă este ameninţată de spectrul foametei, potrivit unei agenţii ONU pentru refugiaţi.

06:54

Bombardamentele israeliene continuă, Hamas discută despre încetarea focului în Egipt

Armata israeliană bombardează vineri sudul Fâşiei Gaza, în timp ce o delegaţie Hamas este aşteptată în Egipt pentru a discuta despre un proiect de încetare a focului, transmite AFP.

În timpul nopţii de joi spre vineri, forţele israeliene au intensificat atacurile asupra Fâşiei Gaza, în special la Rafah, unde palestinienii caută supravieţuitori în grămezile de moloz.”Stăteam liniştiţi şi deodată am auzit o explozie puternică şi molozul a început să cadă peste noi”, a declarat Tayseer Abou Al-Eish pentru AFP.”Apartamentul a fost complet distrus şi fiicele mele ţipau. Au fost mai multe victime (…) încercăm să scoatem vecinii de sub dărâmături, dar sunt martiri”.

O delegaţie Hamas este aşteptată vineri la Cairo pentru a discuta un plan egiptean în trei paşi ce prevede un armistiţiu reînnoibil, eliberarea eşalonată a ostaticilor şi prizonierilor palestinieni şi, în cele din urmă, o încetare a focului care să pună capăt ostilităţilor, relatează Agerpres.

La Cairo, delegaţia Hamas le va transmite egiptenilor „răspunsul facţiunilor palestiniene, ce include mai multe observaţii la planul lor”, a declarat pentru AFP un oficial al Hamas care a solicitat să îşi păstreze anonimatul.

Aceste observaţii se referă în special la „modalităţile schimburilor planificate, la numărul de prizonieri palestinieni care vor fi eliberaţi şi la obţinerea garanţiilor pentru o retragere totală a armatei israeliene din Fâşia Gaza”, a adăugat acest oficial.

„Suntem în contact (cu mediatorii) chiar în acest moment. Nu pot oferi mai multe detalii. Lucrăm să îi aducem pe toţi înapoi. Este obiectivul nostru”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei întâlniri joi, la Tel Aviv, cu familii ale ostaticilor.

Israelul atacă în apropiere de Damasc

Un atac israelian a vizat joi zona din jurul Damascului, capitala Siriei, au anunţat Ministerul sirian al Apărării şi presa de stat, într-un context marcat de războiul dus de Israel în Fâşia Gaza, transmite AFP.

„La aproximativ 23:05 (20:05 GMT) astăzi, inamicul israelian a efectuat lovituri aeriene din Golanul sirian ocupat, vizând ţinte din regiunea de sud”, a transmis Ministerul Apărării într-un comunicat, fără a menţiona vreo victimă.

„Apărarea noastră aeriană interceptează ţinte ostile în vecinătatea Damascului”, scrisese anterior agenţia oficială siriană Sana.”Un atac israelian a vizat împrejurimile capitalei Damasc”, a adăugat televiziunea de stat.

Israelul comentează rareori atacurile sale care vizează Siria, dar a spus în repetate rânduri că nu va permite inamicului său, Iranul, care sprijină guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, să îşi extindă prezenţa în Siria, titrează Agerpres.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, atacurile au vizat o poziţie de apărare aeriană siriană din regiunea Sweida, la sud, şi împrejurimile aeroportului internaţional Damasc.

Atacul din apropierea aeroportului a avut loc la 24 de ore după reluarea zborurilor, suspendate după atacul israelian de la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat ONG-ul cu sediul la Londra, care are o reţea largă de corespondenţi în Siria.

Israelul a lansat sute de lovituri aeriene asupra vecinului său din nord de la începutul războiului civil în Siria, în 2011, vizând în principal forţele susţinute de Iran, precum şi poziţiile armatei siriene. Şi-a intensificat însă atacurile de la începutul războiului din Gaza, pe măsură ce tensiunile cresc în Orientul Mijlociu.

Schimburi de foc între Israel şi Liban

Schimburi de foc s-au înregistrat din nou joi, de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban, informează vineri dpa.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au raportat numeroase lansări de rachete dinspre ţara vecină.

Televiziunea israeliană Canal 12 a informat despre 50 de rachete trase din Liban.

Mai multe alarme de rachete au fost declanşate în nordul Israelului, iar o dronă din Liban a pătruns pe teritoriul israelian şi a fost doborâtă, potrivit IDF.

Armata israeliană a răspuns cu contraatacuri asupra locurilor de unde au fost lansate rachete şi a „infrastructurii teroriste a Hezbollah”, inclusiv un complex militar şi echipe teroriste.

Cercurile de securitate libaneze au raportat, de asemenea, incendii israeliene în locuri din care, conform rapoartelor israeliene, s-au tras rachete spre Israel.

Hezbollah a revendicat mai multe atacuri.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?