Reacția lui Putin după ce Ministrul de Externe i-a propus să expulzeze și el 35 de diplomați americani

Reacția lui Putin după ce Ministrul de Externe i-a propus să expulzeze și el 35 de diplomați americani
Publicat: 30/12/2016, 15:07
Actualizat: 27/03/2019, 01:55

Administrația Barack Obama a decis joi seară expulzarea a 35 de diplomați ruși din SUA după ingerințele ruse care ar fi facilitat victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidențial.

„Rusia nu va expulza pe nimeni ca reacție la măsurile luate de Washington contra Rusiei din cauza presupuselor atacuri cibernetice. Nu vom crea probleme pentru diplomații americani, nu vom expulza pe nimeni”, a declarat vineri Vladimir Putin, citat de agențiile de presă Interfax și Sputnik.

„Însă Rusia își rezervă dreptul de a riposta la noile sancțiuni americane. Moscova consideră măsurile neprietenești ale Administrației în exercițiu a SUA, condusă de Barack Obama, drept provocări menite să afecteze și mai mult relațiile cu Rusia”, a subliniat Putin.

„Nu vom interzice folosirea de către familiile diplomaților americani, de către copiii acestora a unor vile de vacanță. Mai mult, îi invit pe toți copiii diplomaților americani acreditați la Moscova la petrecerea de Revelion de la Kremlin”, a transmis Putin.

Rusia va stabili măsuri de relansare a relațiilor cu Statele Unite în funcție de linia politică a viitorului președinte american, Donald Trump, a subliniat Putin. Donald Trump, criticat pentru presupusa simpatie pentru Vladimir Putin, va fi instalat în funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie.

Ministerul rus de Externe îi propusese președintelui Vladimir Putin expulzarea a 35 de diplomați americani, ca reacție la o inițiativă similară anunțată joi seară de Statele Unite. „Bineînțeles că Rusia nu poate să nu răspundă la ofensele de acest tip, reciprocitatea este o regulă în diplomație și în relațiile internaționale”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. „Astfel, Ministerul rus de Externe și oficiali ai altor instituții i-au prezentat președintelui rus sugestii privind declararea drept personae non gratae a 31 de diplomați ai Ambasadei Rusiei din Moscova și a patru diplomați de la Consulatul american din Sank-Petersburg”, a precizat Serghei Lavrov, citat de agenția Tass.

În plus, Ministerul rus de Externe cere închiderea unui complex de vacanță și a unui depozit de aprovizionare din Moscova, utilizate de diplomații americani.

Serghei Lavrov a catalogat drept lipsite de fundament acuzațiile Administrației Barack Obama privind implicarea Rusiei în scrutinul prezidențial american. „Administrația în exercițiu a SUA, condusă de Barack Obama, atribuie Rusiei toate păcatele grave, încercând să ne atribuie propriile lor eșecuri în materie de politică externă; acum, au formulat noi acuzații, lipsite de fundament, conform cărora statul rus s-ar afla în spatele încercărilor de influențare a campaniei electorale americane, lucru care ar fi condus la înfrângerea candidatului democrat”, Hillary Clinton, a declarat Serghei Lavrov.

Dmitri Medvedev, premierul Rusiei, a exprimat regret, vineri, că Administrația Barack Obama își încheie mandatul printr-o „agonie antirusă”, o referire la expulzarea de către Washington a 35 de diplomați ruși. „Este păcat că Administrația Barack Obama, care a început mandatul cu relansarea cooperării bilaterale, îl încheie printr-o agonie antirusă”, a transmis Dmnitri Medvedev, vineri, prin Twitter.

Statele Unite au anunțat, joi seară, expulzarea a 35 de diplomați ruși, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum și sancțiuni vizând oficiali și entități de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington și Moscova după ingerințele ruse în campania electorală americană.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea o „reacție adecvată” la măsurile luate de Statele Unite, avertiza Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...