Reacția SUA, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă de acțiune. Mesaj dur din partea Pentagonului

Redactor:
Andrei Ionascu
Reacția SUA, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă de acțiune. Mesaj dur din partea Pentagonului
Mai multe pe gandul.info

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est (Marea Japoniei) din apropiere de Pyongsong, provincia Pyongan de Sud. Racheta a zburat pe o distanță de aproximativ 960 de kilometri, capacitatea fiind de aproximativ 4500 de kilometri”, a transmis Statul Major al armatei sud-coreene.

Se pare că racheta a fost lansată dintr-un unghi înclinat. În aceste condiții, dacă ar fi fost lansată din poziția standard, racheta balistică ar fi putut parcurge peste 10.000 de kilometri, având în vedere altitudinea maximă. Aceasta situație ar pune în raza de acțiune zona Hawaii, unde se află forțele americane din Oceanul Pacific.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Robert Manning, a precizat: „Evaluarea inițială indică faptul că este vorba despre o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Racheta a zburat aproximativ 1.000 de kilometri, înainte de a ateriza în zona economica exclusivă a Japoniei. Lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru o evaluare mai detaliată a lansării. Comandamentul american de apărare aerospațială (NORAD) a stabilit că lansarea rachetei din Coreea de Nord nu a reprezentat o amenințare pentru America de Nord, pentru teritoriile noastre sau pentru aliații noștri. Angajamentul nostru față de apărarea aliaților, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, de aceste amenințări rămâne ferm. Suntem pregătiți să ne apăram de orice atac sau provocare”.

Coreea de Nord nu mai efectuase niciun test balistic de 75 de zile. La 15 septembrie, Phenianul a lansat o rachetă balistică pe deasupra Japoniei, proiectilul căzând în Oceanul Pacific, după 3.700 de kilometri parcurși. La 3 septembrie, Coreea de Nord a efectuat al șaselea test nuclear.

Inchide