Reduceri bugetare de 85 de miliarde de dolari intră AUTOMAT în vigoare în SUA, la noapte. Obama: „Sunt prostești și arbitrare”

Reduceri bugetare de 85 de miliarde de dolari intră AUTOMAT în vigoare în SUA, la noapte. Obama: Sunt prostești și arbitrare
Publicat: 01/03/2013, 20:47
Actualizat: 01/07/2016, 13:44

Congresul Statelor Unite a încheiat săptămâna fără un acord pentru evitarea măsurilor automate de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 85 miliarde de dolari, care vor intra în vigoare sâmbătă, riscând să afecteze creșterea economică mondială, potrivit BBC.

„Tăierile” se vor activa automat în noaptea de vineri spre sâmbătă, la miezul nopții, în timp ce congresmenii Democrați și Republicani dau vina unii pe alții pentru eșecul negocierilor care durează de la sfârșitul anului trecut.

Președintele Barack Obama i-a invitat pe liderii din Congres la Casa Albă, pentru noi negocieri, însă acestea au eșuat până la acest moment.

Într-o declarație de la Casa Albă, Barack Obama a numit aceste reduceri bugetare „o serie de tăieri prostești și arbitrare asupra unor domenii de care cei care muncesc depind, precum educația, cercetarea, infrastructura sau apărarea”.

„Nu sunt necesare și vin într-o perioadă când prea mulți americani își caută de muncă, sunt impardonabile. Multor familii din clasa de mijloc le va fi afectată viața în moduri semnificative”, a mai spus președintele american.

Obama a menționat că vor urma concedieri, mai ales în comunitățile din jurul structurilor de apărare.

Legat de eșuarea negocierilor, Obama s-a adresat republicanilor:

„Recunosc că este foarte greu pentru liderii republicani să fie văzuți făcând concesii către mine. Uneori mă gândesc dacă există ceva ce aș putea să fac, pentru a-i determina pe acești oameni – republicanii din Congres – să nu îmi mai picteze coarne pe cap”.

Obama a avertizat anterior că măsurile de reducere a cheltuielilor statului vor afecta creșterea economică.

Economiștii Fondului Monetar Internațional și numeroși analiști au avertizat de asemenea că măsurile automate de austeritate din SUA ar putea încetini economia globală.

Propunerile de buget înaintate de ambele partide dominante au picat joi în Senat, iar Congresul a încheiat sesiunea din această săptămână și a plecat în weekend fără un acord.

Președintele i-a acuzat pe republicanii din Senat că au preferat să nu acționeze, să permită activarea măsurilor automate, deși ar fi putut evita această situație dacă ar fi acceptat închiderea unei „bucle” în legislația fiscală care ajută „bogații” și „persoanele cu relații la nivel înalt”.

„Au votat să lase întreaga povară a reducerii deficitului exclusiv pe umerii clasei de mijloc”, potrivit unui comunicat publicat joi de Casa Albă.

Tăierile automate au fost elaborate în 2011 cu scopul de a determina Congresul să ajungă la un compromis pe buget, pentru reducerea deficitului și aducerea datoriei de stat pe o pantă negativă prin măsuri mai puțin dure.

Reducerile de cheltuieli sunt împrăștiate în mod egal în buget, afectând atât sectorul apărării, cât și programe interne precum cele de securitate socială.

Președintele și Partidul Democrat, cu majoritate în Senat, insistă ca echilibrarea bugetului să presupună reduceri moderate ale cheltuieli, dar și creșteri de taxe. De cealaltă parte a baricadelor, Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanților, resping orice fel de majorare a taxelor și preferă exclusiv scăderea cheltuielilor.

Astfel, bugetul apărării va fi redus cu 10%, iar restul programelor guvernamentale vor pierde 8,5% din alocări. Milioane de angajați ai guvernului federal ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 22 de zile pe parcursul acestui an, în urma activării măsurilor.

Tăierile nu vor intra în vigoare dintr-un foc, ci treptat pe parcursul următoarelor 7 luni, astfel că există încă speranțe pentru un acord în Congres prin care să fie evitate majoritatea măsurilor din pachet.

Pe fondul refuzului republicanilor de a crește taxele și ambiției democraților de a menține programele sociale, Congresul se pregătește pentru următoarea rundă de negocieri dure pe buget. Pe 27 martie va expira bugetul provizoriu convenit anul trecut pentru a menține operaționale instituțiile statului în lipsa unui buget pentru anul în curs.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...