RESTART. Cum poate fi repornită economia închisă de pandemie? Experții germani au un plan

RESTART. Cum poate fi repornită economia închisă de pandemie? Experții germani au un plan
Germania își restartează motoarele încet-încet
Publicat: 06/04/2020, 22:50

Cum repornești o economie care a fost închisă de pandemie? Răspunsul nemțesc este: foarte, foarte atent. Chiar dacă noul coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume, guvernele europene încep să se gândească la modul în care pot să își redeschidă fabricile, birourile și școlile, reducând în același timp pericolul apariției de noi focare, scrie CNN.

Austria a declarat luni că va începe treptat să redeschidă magazinele după Paște, devenind prima țară din Europa care a făcut acest lucru. Se fac tot mai multe presiuni asupra guvernelor pentru a dezvolta planuri concrete de redresare, din cauza costurilor economice uriașe ale măsurilor concepute pentru a stopa extinderea coronavirusului.

Sunt tot mai mari temerile că aprovizionarea cu alimente și medicamente ar putea fi subminată dacă restricțiile de circulație sunt ținute prea mult timp în vigoare.

Cu toate că măsurile de carantină vor rămâne în vigoare probabil săptămâni întregi de acum înainte – și în unele țări chiar luni întregi, planurile detaliate făcute acum ar putea proteja oamenii vulnerabili și ar putea ajuta economiile să recupereze mai rapid pierderile atunci când restricțiile vor fi reduse. Orice mișcare greșită ar putea duce la mai multe focare, la o altă rundă de restricții asupra muncii și vieții publice și, implicit, la și mai multă criză economică.

Planul german

În Germania, unde 100.000 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus, dar au murit „doar” 1.600, un grup de economiști, avocați și experți medicali recomandă o renaștere treptată a celei mai mari economii din Europa. Această strategie ar permite industriilor specifice și lucrătorilor să își reia activitățile în timp ce se vor lua noi măsuri pentru a preveni reapariția de noi focare de infecție.

Un număr de 12 medici academicieni audeclarat, într-un raport publicat săptămâna trecută de Institutul Ifo pentru Cercetări Economice, că nu se așteaptă ca un vaccin sau un tratament eficient pentru coronavirus să fie disponibil înainte de 2021. Prin urmare, Germania ar trebui să se pregătească „mai mult pentru un maraton decât pentru un sprint” în lupta cu pandemia.

„Măsurile viitoare trebuie să fie concepute și pregătite astfel încât, pe de o parte, să asigure o bună asistență medicală și, pe de altă parte, să poată fi susținute pe perioade lungi de timp”, scriu experții. „Planificarea acestei tranziții trebuie să înceapă imediat în politică, administrație, companii și în alte organizații.”

Guvernul Germaniei intenţionează să relaxeze, începând din 19 aprilie, restricţiile privind deplasările impuse pentru încetinirea răspândirii epidemiei de coronavirus. Ministerul german de Interne a elaborat un plan care prevede relaxarea restricţiilor privind deplasările începând din 19 aprilie, cu obligativitatea purtării măştilor de protecţie în public, limitarea adunărilor mari de persoane şi depistarea rapidă a reţelelor de contagiere.

Vor fi aplicate doar măsurile care au rolul menţinerii sub nivelul 1 a coeficientului de infectare cu noul coronavirus, iar viaţa publică va fi reluată treptat. Germania a impus restricţii de deplasare la nivel regional, în zonele devenite focar, şi a închis restaurantele şi cele mai multe centre comerciale, începând din 22 martie.

Dat fiind că efectele restricţiilor sunt resimţite dur pe plan economic, generând recesiune în Germania, politicienii vor reluarea rapidă a activităţilor economice.

Din cauza suspendării activităţilor de producţie, economia Germaniei ar putea înregistra o scădere de 2,8% în 2020. Însă, dacă activităţile revin la normalitate în vară, creşterea economică a Germaniei ar putea fi de 3,7% în anul 2021. Pachetul de susținere a economiei lansat de Guvernul german este uriaș: are o valoare de 750 de miliarde euro.

Raportul Ifo sugerează că țara ar trebui să creeze acum un grup de lucru național format din experți și autorități publice, care să vină cu recomandări cu privire la modul de relaxare a restricțiilor din piața muncii și care să arate când industriile ar trebui să repornească producția. Raportul spune că industrii precum telecomunicațiile și producția auto, care adaugă cea mai mare valoare economiei ar trebui să fie prioritare, în timp ce munca care se poate face cu ușurință de acasă ar trebui să se facă în continuare de la distanță. Grădinițele și școlile s-ar deschide relativ repede, deoarece tinerii prezintă simptome mai ușoare, iar părinții nu pot lucra dacă unitățile de îngrijire a copiilor și școlile rămân închise.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația