Ucraina ar putea importa cantități mari de gaz natural lichefiat (GNL) american în acest an prin terminale din Germania, Grecia, Lituania și Polonia, a declarat operatorul său de stat de gaze, în timp ce Kievul se luptă cu impactul atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice.
Casa Albă a organizat discuții pentru a pune capăt celor peste trei ani de război din Ucraina, iar Kievul a declarat că este dispus să accepte o propunere de încetare a focului marți, dar Moscova încă nu a fost de acord până în acest moment.
Importurile de gaze americane în Ucraina au potențialul de a consolida un parteneriat economic cu Washingtonul, iar prezența gazului american în depozitele Ucrainei ar putea descuraja atacurile rusești, arată Reuters într-un material exclusiv.
Dmitro Lyppa, șeful operatorului de stat de gaze naturale din Ucraina, a declarat că Ucraina ar putea importa cel puțin patru miliarde de metri cubi de gaz între aprilie și octombrie.
Calculele Reuters bazate pe prețurile medii la gaze arată că factura totală de import ar fi de cel puțin un miliard de dolari. Din totalul importat prin Europa, până la jumătate ar fi alcătuit din gaz natural lichefiat, transportat către terminalele europene, mai degrabă decât din gazul din conducte, iar din această cantitate, Lyppa a spus că, pe cât posibil, sursa ar putea fi SUA.
„Dacă luăm în discuție aspectul politic, este mai bine pentru noi să aducem cât mai mult GNL din SUA posibil în Polonia și să îl aducem de acolo treptat”, a spus Lyppa.
Situația geopolitică a însemnat că gazul american ar putea fi preferat în fața celui din Qatar, de exemplu, a spus Lyppa, cu condiția ca diferența de preț să nu fie semnificativă.
Ucraina a fost o rută importantă de tranzit pentru gazul rusesc până la începutul acestui an, atunci când a expirat acordul de tranzit dintre cele două țări.
Ucraina are, de asemenea, facilități subterane mari de depozitare a gazelor, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că Kievul și Casa Albă au discutat despre utilizarea acestor facilități pentru a stoca GNL din SUA, care ar putea înlocui o parte din gazul adus din Europa de Vest pe care se bazează Ucraina.
Forțele ruse au intensificat atacurile asupra infrastructurii de gaze ucrainene, instalații de producție și depozitare subterană, în ultimele săptămâni, reducând producția de gaze a Ucrainei și limitând capacitatea acesteia de a scoate combustibilul din depozite.
Ucraina producea 52-53 de milioane de metri cubi de gaz pe zi înainte de ultimele atacuri, dar o sursă din industrie a spus că atacurile au redus producția cu până la 40%, forțând Kievul să crească importurile. Unele facilități de producție au fost reparate, dar oficialii au refuzat să ofere cifre actualizate.
În pregătirea pentru sezonul de iarnă 2025-2026, Ucraina începe, de obicei, să pompeze gaz în depozite atunci când sezonul actual de vârf al cererii se încheie, în jurul lunii aprilie.
Oficialii din domeniul energiei au estimat că Ucraina trebuie să aibă cel puțin 13 miliarde de metri cubi de gaz în rezerve până la jumătatea lunii octombrie pentru ca sistemul să funcționeze fără probleme în sezonul rece.
Lyppa a spus că gazul american ar putea fi furnizat Ucrainei de la terminale din Germania, Grecia, Lituania și Polonia.
Sursa foto: Shutterstock