Rogozin: România este „o marionetă a SUA”. Avionul lui Meleșcanu a evitat o escală la Moscova

Rogozin: România este „o marionetă a SUA. Avionul lui Meleșcanu a evitat o escală la Moscova
Publicat: 30/07/2017, 16:52
Actualizat: 31/07/2017, 09:20

Dmitri Rogozin a condamnat din nou, într-un interviu acordat postului Rossia 24, interdicția privind tranzitarea spațiului aerian al României de către avionul său și decizia Chișinăului de a opri intrarea în Republica Moldova a unor cetățeni ruși.

„Consider că aici sunt implicate mai multe părți… Este vorba în primul rând de grupul mafiot care se află în spatele guvernării din R.Moldova și care este conștient de faptul că are acum probleme cu legea – pentru ei era important să fie de aceeași parte a baricadei cu Occidentul. Ei au pus la cale provocările împotriva artiștilor noștri, împotriva trupelor de menținere a păcii”, a declarat Dmitri Rogozin, potrivit ediției moldovene a agenției Sputnik. Mai mulți cetățeni ruși, inclusiv artiști și un parlamentar, au fost opriți joi să intre în Republica Moldova, situație care a atras critici vehemente din partea președintelui prorus Igor Dodon și a vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, care a catalogat situația drept „rușinoasă”. Deputatul rus Pavel Șperov și un grup de artiști care urmau să meargă în regiunea separatistă moldoveană Transnistria pentru festivități organizate la 25 de ani de la începerea operațiunii ruse de menținere a păcii au fost opriți joi pe Aeroportul din Chișinău și au plecat înapoi în Rusia.

„Pe de altă parte, este România, care a devenit acum în mod evident o marionetă a SUA și care, contrar simțului realității și intereselor sale de securitate, a amplasat pe teritoriul său sistemul de apărare antirachetă”, a adăugat Dmitri Rogozin.

În același timp, Dmitri Rogozin a declarat că, pe fondul tensiunilor bilaterale, avionul ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, a evitat o escală în Rusia. „Avionul ministrului urma să facă escală în Moscova, dar a ales o altă rută”, a afirmat Dmitri Rogozin, citat de ediția rusă a agenției Sputnik (RIA Novosti). Dmitri Rogozin nu a oferit detalii despre acest incident, dar, potrivit site-ului Ministerului român de Externe, Teodor Meleșcanu tocmai a efectuat o vizită în Kazahstan.

Deputați ruși cer interdicții de zbor pentru avioanele române care tranzitează Rusia

Oleg Nilov și Aleksei Juravlev, membri ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), au cerut explicații din partea României și „măsuri simetrice” – interdicții de zbor pentru avioanele române care tranzitează spațiul Rusiei.

Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe, a avut un ton moderat, precizând că măsurile de retorsiune vor fi analizate abia după oferirea explicațiilor de către București.

Sâmbătă, Dmitri Rogozin a denunțat „cascadoria rușinoasă” a autorităților române, care au interzis tranzitul avionului său, cerând o analiză a Moscovei asupra incidentului, urmată de „măsuri dure de retorsiune” împotriva României. „Tonul aspru al afirmațiilor mele reflectă emoțiile pe care le-am avut în legătură cu ce li s-a întâmplat pasagerilor avionului nostru”, a afirmat Dmitri Rogozin, citat de site-ul agenției Tass.

„Cei mai mulți pasageri reveneau acasă. M-am deplasat de fiecare dată în R.Moldova cu avioane comerciale ruse. Cascadoria rușinoasă a românilor și a Guvernului moldovean necesită o analiză atentă și măsuri dure și precise de retorsiune”, a avertizat vicepremierul Rusiei. „Țările din Vest nu se vor împăca niciodată cu aspirațiile Rusiei de a fi o țară liberă și puternică. Erau destul de mulțumite cu Rusia instabilă din anii 1990, dar nu se vor împăca niciodată cu dorința noastră de a fi liberi și puternici. Iar modul nostru de a fi liberi și puternici va fi cea mai bună reacție la sancțiuni și la acțiuni murdare. Vom decide cum să eliminăm aceste creaturi mârșave”, a insistat Rogozin.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spațiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia și Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relație tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, și cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Dmitri Rogozin a denunțat interdicția de survol decisă de România, acuzând autoritățile române de periclitarea vieților pasagerilor aflați în avionul cu care se deplasa, transmițându-le autorităților române să se aștepte la o ripostă. „Autoritățile române au pus în pericol viețile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei și copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Așteptați-vă la o ripostă, ticăloșilor!”, a transmis Rogozin prin Twitter. Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chișinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines).

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a denunțat o campanie menită să distrugă relațiile moldo-ruse, acuzând că un deputat român, Constantin Codreanu, a organizat protestele de la Aeroportul Chișinău față de vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Igor Dodon, un politician prorus, a avertizat, în contextul interdicției de survol impusă de România vicepremierului rus Dmitri Rogozin, că Partidul Democrat moldovean (aflat la guvernare) și „unioniști” pregătesc pentru R.Moldova, cu susținerea Occidentului, un scenariu de genul celui din Ucraina.

Decizia României de a interzice tranzitul avionului în care era vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o „provocare intenționată” care a periclitat pasageri și care va afecta „grav” relațiile bilaterale, a avertizat Ministerul rus de Externe, care a prezentat o notă de protest și a cerut explicații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto