Rubla rusească cucerește estul separatist al Ucrainei

Rubla rusească cucerește estul separatist al Ucrainei
Publicat: 05/05/2015, 12:05

În Donetsk,cel mai mare oraș din zona de conflict, supermarketurile au deschis case separate pentru plățile în ruble, pentru a servi luptătorii îmbrăcați în uniforme de camuflaj care stau la cozi alături de pensionari.

Prețul biletelor pentru autobuze și tramvaie poate fi convertit din grivne în ruble, în timp ce vânzătorii din benzinării sunt plătiți în ruble, moneda folosită de rebeli pentru plata alimentării cu carburant a jeepurilor blindate.

„Nu sunt probleme în magazine, toate acceptă ruble. Nu pot da întotdeauna rest, dar oferă în schimb gumă de mestecat sau brichete”, a declarat Natalia, o coafeză de 36 de ani.

Utilizarea tot mai mare a rublei arată cum regiunile în conflict scapă tot mai mult de sub controlul guvernului, chiar dacă acordul de pace convenit de Germania, Franța și Rusia prevede ca Ucraina, țară cu peste 40 de milioane de locuitori, să rămână întreagă.

Reprezentanții separatiștilor nu au planuri clare referitoare la monedă, iar cazurile precedente din foste republici sovietice, din Georgia și până în Moldova, arată că astfel de situații pot contribui la succesul separatiștilor pro-ruși.

„Utilizarea tot mai mare a rublei este un nou semn că Rusia va păstra controlul de facto asupra teritoriului în dispută și a separatiștilor. Dacă părțile vor respecta actualul armistițiu, ceea ce este improbabil, atunci vor fi folosite atât grivna cât și rubla. Dacă nu, va fi folosită doar rubla”, a spus Cliff Kupchan, președintele Eurasia Group, la New York.

Regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud din Georgia, unde Rusia a sprijinit ani de zile separatiștii, folosesc în principal rubla.

Enclava separatistă Transnistria din Republica Moldova a introdus o rublă proprie, după conflictul cu autoritățile de la Chișinău în care a beneficiat de sprijinul Rusiei.

Rusia a introdus rubla în Crimeea la scurt timp după anexarea peninsulei care aparținea Ucrainei, în martie anul trecut.

Ucraina este singura regiune din lume unde deprecierea cu 46% a rublei față de dolar nu i-a scăzut atractivitatea, luând în considerare că grivna a pierdut la rândul ei 48% din valoare. În acest an rubla și-a revenit parțial.

Rubla a fost bine primită la Donețk, unde majoritatea magazinelor și companiilor o acceptă, în timp ce grivna nu mai este disponibilă la bancomate în teritoriile controlate de rebeli, astfel că oamenii sunt nevoiți să meargă în alte părți ale Ucrainei pentru a retrage bani.

Prăbușirea grivenei, amplificată de restricțiile de călătorie impuse de guvernul de la Kiev, este unul dintre motivele pentru care este nevoie de un nou regim valutar, consideră Andrei Purgin, lider al auto-proclamatei Republici a Poporului din Donețk. Rublele contribuie și la creșterea cererii de produse rusești, a arătat el.

„Vedem cum produsele rusești le înlocuiesc pe cele ucrainene, în magazinele din Donețk. Dar grivna nu va dispărea complet, din cauza legăturilor regionale. Oamenii circulă”, a spus Purgin.

Banca centrală din Rusia a refuzat să comenteze informațiile despre utilizarea rublei în estul Ucrainei.

Un alt semn al încrederii rebelilor în moneda rusească este faptul că au început să plătească pensiile în ruble, după ce conflictul militar a dus la tăierea fondurilor de către guvernul de la Kiev.

În altă regiune separatistă, Republica Poporului din Lugansk, 85% dintre plăți au loc în ruble, 12% în grivne, iar restul în dolari, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Banca centrală a Ucrainei susține că grivna este singura monedă legală din țară, chiar dacă rubla și dolarul sunt monede acceptate în mare măsură în Donețk.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York