Rusia, acuzată la ONU de comiterea crimelor de război în conflictul din Siria: „Ceea ce face Kremlinul în acest moment este o barbarie”

Rusia, acuzată la ONU de comiterea crimelor de război în conflictul din Siria: „Ceea ce face Kremlinul în acest moment este o barbarie
Publicat: 26/09/2016, 17:38
Actualizat: 11/10/2016, 11:57
Rusia a fost acuzată direct și în mod repetat de crime de război la întâlnirea Consiliului de Securitate al ONU, într-o sesiune extrem de tensionată, pe măsură ce speranțele de încetare a focului în teritoriu sunt distruse treptat de scala la care a ajuns conflictul din Siria și de ferocitatea asaltului continuu susținut de regimul Assad. Acuzațiile de crimă de război se referă mai ales la bombardarea pe scară largă a buncărelor și la folosirea bombelor asupra civililor care locuiesc în orașul Alep, iar cei care critică Moscova sunt de părere că acestea au fost lansate de aviația rusească.
„Bombele lansate asupra buncărelor, menite să distrugă infrastructura militară, distrug acum case, adăposturi, schilodesc, mutilează și ucid zeci de oameni, dacă nu chiar sute”, a spusMatthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la ONU, în timpul reuniunii Consiliului de Securitate pe tema problemei din Siria.„Munițiile lansate orbește, care nu ocolesc nimic în calea lor, îi afectează pe civili, iar orașul Alep fierbe acum din nou. Și pentru a pune capac, resursele de apă, vitale pentru milioane de oameni, au devenit acum adevărate ținte, lipsindu-i de apă pe cei care au cea mai mare nevoie. Pe scurt, este greu de negat faptul că Rusia colaborează cu regimul sirian pentru comiterea crimelor de război”, a adăugat acesta. În semn de protest, Rycroft împreună cu omologii săi american și francez au părăsit sala de conferințe înainte ca reprezentantul guvernului sirian să-și înceapă discursul.
Bombardamentele de la Alep au ajuns luni în cea de-a cincea zi consecutivă, după ce 95 de oameni au fost uciși duminică în estul orașului, potriviti cifrelor transmise de doctori. Datele furnizate de spitalele locale arată că numărul răniților a ajuns la 398, inclusiv 61 de copii.„Ce s-a întâmplat în ultimele trei zile este de nedescris. Cuvintele, fotografiile, totul este de prisos”, a spusMohammad Abu Rajab, doctor la unul dintre cele mai mari centre medicale din estul orașului Alep, în care au ajuns duminică 180 de morți și răniți.
„Imaginați-vă morții zăcând pe coridoare, cadavre, răniți și sânge peste tot. Stăm neputincioși în fața lipsei de umanitate, a unor adevărate masacre, a unor arme extraordinare care produc explozii pe care nu le-am mai auzit niciodată până acum și care fac pământul să ne tremure sub picioare”, a mai spus medicul.
Între timp, la Moscova, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a taxat SUA din cauza acuzațiilor de„barbarism” și crime de război pe care le-au lansat la adresa Rusiei.„Am luat act de tonul inacceptabil și de retorica reprezentanților Statelor Unite și Marii Britanii, un comportament care poate pune în pericol relațiile dintre țările noastre”, le-a spus Peskov reporterilor. În timpul întâlnirii de Consiliului de Securitate al ONU și omologul francez al lui Rycroft,François Delattre, a afirmat că bombardarea buncărelor și folosirea bombelor asupra civililor constituie crimă de război.„Nu trebuie să rămână nepedepsite. Lipsa unei sancțiuni pur și simplu nu este o opțiune în Siria”, a declarat acesta.
„Alep este pentru Siria ceea ce Sarajevo a fost pentru Bosnia sau ceea ce Guernica a fost pentru războiul spaniol. Această săptămână va rămâne în istorie drept aceea în care diplomația a eșuat, iar barbaria a învins”, a mai spus trimisul francez la ONU. Duminică, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a spus că„regimul lui Putin nu doar înmânează revolverul către Assad, în unele situații chiar el este cel care apasă pe trăgaci. Rușii sunt cu adevărat implicați”, a mai spus el.
Reprezentantul SUA, Samantha Power, a evidențiat că, în vreme ce ministrul de Externe Sergei Lavror, a discutat la ONU despre restabilirea păcii în Siria, bombele erau încărcate în avioanele rusești pentru pregătirea unei noi ofensive.„Ceea ce Rusia susține și face în acest moment nu se numește contra-terorism, se numește barbarie. Istoria nu va privi înapoi cu îngăduire la liderii participanți la Consiliu care tac în fața unui asemenea carnagiu”, a spus aceasta, adăugând că era și timpul ca cineva să spună răspicat cine e de vină pentru bombardamentele din Alep.
Ca răspuns, trimisul Rusiei,Vitaly Churkin, a elogiat regimul Assad pentru„rezerva sa admirabilă”, pretinzând că, de fapt, forțele guvernului sirian au fost înconjurate și că au ripostat doar atunci când au fost atacate.„Regimul sirian folosește doar forța pe cale aeriană pentru a-i scoate pe teroriști din oraș cu minime pagube în rândul civililor”, a spus Churckin. Replica a venit și de la trimisul special al ONU în Siria,Staffan de Mistura:„Am auzit expresia ‘fără precedent’, referitor la cantitate, dar și la scala și la tipul bombardamentelor. Am văzut filmări, fotografii, înregistrări ale unor bombardamente ale căror intensitate luminau în întuneric de parcă era ziuă. Acum auzim de bombe care spulberă buncărele și vedem poze cu cratere imense, mult mai mari decât cele care au rămas în urma altor raiduri aeriene. Dacă se confirmă utilizarea irațională și sistematică a acestor arme în zone în care sunt prezenți civili și infrastructura civilă, actele s-ar putea încadra în categoria crimelor de război”.
Ca o concluzie, Tom Fletcher, fostul ambasador al Marii Britanii în Liban, a spus că schimbarea de ton și retorica folosite la reuniunea Consiliului de Securitate de duminică marchează o nouă fază în ceea ce privește răspunsul Vestului la conflictul din Siria, abandonând speranțele încheierii unei înțelegeri cu Rusia.
„Limbajul diplomatic normal este precaut: chiar și grupul reprezentând Siria a vorbit în declarațiile de ieri despre faptul că răbdarea în ceea ce privește acțiunile Rusiei ‘nu este nelimitată’. Dar luările de poziție venite din partea Franței, a Statelor Unite și a Marii Britanii sunt brute, mult mai nervoase. Acestea demonstrează că speranțele recente și încrederea că Rusia va contribui la restrângerea regimului Assad sunt acum îngropate sub ruinele de la Alep. Aceste semnale reprezintă o nouă fază. Assad a calculat că alegerile din SUA îi dau mână liberă să comită un masacru. Acum vom vedea dacă acesta a subestimat sau nu pregătirea SUA de a-i proteja pe cei mai vulnerabili”, a încheiat Fletcher.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...