Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian

Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian
Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, a declarat, joi, o sursă guvernamentală rusă, în condițiile în care Moscova și Teheranul negociază un acord comercial în acest sens, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
Publicat: 16/01/2014, 17:32
Actualizat: 20/03/2014, 19:13

Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, a declarat, joi, o sursă guvernamentală rusă, în condițiile în care Moscova și Teheranul negociază un acord comercial în acest sens, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Potrivit sursei menționate, citată de cotidianul rus Kommersant, Moscova dorește să continue negocierile cu Teheranul pe această temă în pofida obiecțiilor ridicate de Statele Unite.

Potrivit Ria Novosti, Statele Unite se tem că acordul între Moscova și Teheran va influența negocierile privind programul nuclear iranian. Cele două teme vor fi discutate joi cu prilejul vizitei ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, la Moscova și la apropiata deplasare a președintelui Vladimir Putin în Iran.

Potrivit unei surse din Guvernul rus, președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian, Hassan Rohani, au decis creșterea semnificativă a legăturilor economice între cele două țări la prima întâlnire, care a avut la Bișkek, în Kîrgîzstan, în septembrie 2013. Ulterior, propuneri concrete au fost discutate, în special cu prilejul vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Teheran, în decembrie anul trecut. Printre inițiativele aprobate se află livrarea de petrol iranian în Rusia (aproximativ 500.000 de barili pe zi) și furnizarea de produse și echipamente ruse în Iran.

Potrivit sursei menționate, acordul nu se referă la un simplu schimb de mărfuri, iar semnarea nu depinde de ridicarea sancțiunilor impuse de Occident Iranului, în condițiile în care Moscova nu s-a aflat printre țările care au susținut embargoul.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a avertizat, miercuri, că un acord prin care Rusia va achiziționa petrol din Iran ar fi contrar acordurilor privind programul nuclear iranian aprobate de cei șase mediatori internaționali la Teheran. El a adăugat că Statele Unite sunt extrem de îngrijorate în legătură cu informațiile pe această temă, iar secretarul de stat John Kerry a ridicat problema la întâlnirea de luni de la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov.

O sursă diplomatică rusă susține însă că partea americană a fost informată că Rusia are dreptul să cumpere petrol din Iran fără ca o limită să fie impusă, iar Iranul, la rândul său, poate cumpăra mărfuri rusești.

Rusia nu ar încălca nicio sancțiune, în condițiile în care Moscova recunoaște doar rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și consideră restricțiile occidentale (vizând Iranul – n.r.) ca fiind unilaterale și ilegitime. În consecință, Rusia nu este obligată să discute astfel de proiecte cu nimeni. Când a fost cazul, am ținut cont de preocupările anumitor țări referitor la cooperarea tehnico-militară cu Iranul, renunțând la livrarea rachetelor sol-aer S-300, dar, de această dată, este un caz total diferit, care nu-i privește pe americani”, a explicat sursa menționată.

Experții americani estimează că acordul ar permite Iranului creșterea exporturilor de petrol până la 50%, ceea ce i-ar aduce venituri de 1,5 miliarde dolari pe lună.

Statele Unite se tem că acești bani vor diminua interesul Iranul pentru respectarea angajamentelor privind programul nuclear, încheiate la sfârșitul anului 2013. Potrivit acordului încheiat cu cei șase mediatori internațioali, Teheranul va obține treptat acces la conturile înghețate în băncile din străinătate, care se ridică la 4,2 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
×