Rusia a denunțat, joi, intensificarea prezenței militare franceze în Mayotte, aducând acuzații grave asupra controlului ”ilegal” pe care Franța îl exercită asupra Arhipelagului.
Diplomația rusă a reacționat la anunțul recent al intensificării prezenței militare franceze de pe teritoriul departamentului de peste mări, acuzând Parisul de controlul ”ilegal” asupra Mayotte-ului.
”Rusia se opune sistematic militarizării nejustificate a tuturor teritoriilor, care ar putea avea consecințe periculoase pentru pacea și securitatea anumitor regiuni. Acest lucru se aplică pe deplin zonei extrem de sensibile a Oceanului Indian”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a criticat ”aspirațiile” președintelui Franței, Emmanuel Macron, care le depășesc pe cele ale Uniunii Europene.
”Aspirațiile militare ale Administrației președintelui francez le depășesc pe cele ale Uniunii Europene”, a insistat Maria Zaharova, conform cotidianului Sud-Ouest.
Mayotte-ul este un departament francez din Oceanul Indian, a cărui suveranitate este încă revendicată de Comore, o țară independentă de Franța din 1975. Maria Zaharova face referire la declarațiile ministrului pentru Teritoriile Franceze de Peste Mări, Manuel Valls, care ar fi sugerat un ”proiect de construcție” a unei noi baze militare.
Conform echipei sale, Manuel Valls și-a exprimat inițiativa pentru ”susținerea bazei navale” franceze existente în Mayotte, cât și ”sprijinul pentru clădirile Marinei Naționale”, dar nu a făcut referire la crearea unei noi baze militare.
Statul Comore a criticat inițiativa de militarizare a Arhipelagului, susținând că această măsură ar putea crea tensiuni.
„Din punctul nostru de vedere, decizia de militarizare excesivă a Mayotte-ului nu este un răspuns adecvat”, a declarat ministrul de Interne din Comore, Fakridine Mahamoud.
Maria Zaharova a argumentat că ”în virtutea dreptului internațional, această insulă aparține Uniunii Comorelor”. Purtătoarea de cuvânt a susținut că baza militară ar servi la asigurarea ”controlului teritoriului de peste mări deținut ilegal”, considerându-l ”unul dintre ultimele vestigii ale epocii coloniale”.
Foto: Profimedia
Citește și: