Rusia se pregătește să atace ISIS, cu sau fără ajutorul SUA

Rusia se pregătește să atace ISIS, cu sau fără ajutorul SUA
Publicat: 24/09/2015, 14:44
Actualizat: 24/09/2015, 19:04

Președintele rus ar prefera, însă, ca America și aliații săi să fie de acord să-și coordoneze campania împotriva grupării teroriste cu Rusia, Iranul și armata siriană, ceea ce administrația președintelui american Barack Obama a refuzat până în prezent, potrivit unei persoane apropiate Kremlinului și unui consilier de la Moscova al Ministerului rus al Apărării.

Diplomația rusă a trecut la „atac”, în contextul în care Putin caută să evite colapsul regimului lui Bashar al-Assad, un foarte vechi aliat al Moscovei, care poartă de patru ani și jumătate un război civil și care luptă, de curând, împotriva extremiștilor sunniți reuniți sub steagul Statului Islamic (SI). Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat săptămâna aceasta o vizită la Moscova pentru a discuta cu Putin, și este urmat de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

– Îndepărtarea lui al-Assad

Propunerea lui Putin, pe care Moscova a comunicat-o Washingtonului, îndeamnă la o „cale paralelă” – a unei acțiuni militare comune dublată de o tranziție politică fără al-Assad, o cerință-cheie a Statelor Unite, potrivit unei a treia persoane. Această inițiativă ar fi piesa centrală a vizitei lui Putin la New York, unde urmează să participe, pe 28 septembrie, la Adunarea Generală a ONU, și în cursul căreia s-ar putea întâlni cu Obama.

„Rusia speră că simțul practic va prevala, iar Obama va strânge mâna întinsă de Putin”, a declarat Elena Suponina, o expertă în Orientul Mijlociu de la Institutul de Studii Strategice, care consiliază Kremlinul. „Însă Putin va acționa oricum, dacă acest lucru nu se întâmplă”, a subliniat ea.

Acumularea militară rusă în Siria, în ultimele săptămâni, i-a alarmat pe oficialii americani, care sunt în continuare furioși din cauza anexării Crimeei și susținerii insurgenței proruse în Ucraina, în urma cărora Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) au impus sancțiuni ce au împins economia Rusiei în recesiune.

Washingtonul este dispus să discute o coordonare a atacurilor, pentru a evita incidente ostile cu avioanele rusești, însă America și aliații săi nu au primit o propunere „concretă” din partea Moscovei și nu va include forțele lui al-Assad în acest efort, a declarat pentru Bloomberg un oficial de la Washington, sub protecția anonimatului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat unui mesaj scris prin care Bloomberg i-a cerut să comenteze.

– Avioane de luptă

Rusia a trimis două duzini de avioane de vânătoare, pe un nou aerodrom, în apropiere de Latakia, un fief al lui al-Assad, și a mobilizat sute de militari la o bază aeriană și la un port situat în apropiere, potrivit unor imagini satelitare și unor informații de presă de la Moscova. Kremlinul a anunțat săptămâna trecută că Rusia ar putea să intre în operațiuni de luptă, dacă Guvernul de la Damasc îi cere ajutorul.

Orice intervenție armată a Rusiei va fi coordonată cu Iranul, principalul aliat al Siriei, și Guvernul al-Assad, a declarat consilierul Ministerului rus al Apărării.

Kremlinul a întocmit deja proiectul legislativ prin care Camera superioară a Parlamentului să aprobe mobilizarea a 2.000 de oameni din cadrul forțelor aeriene în Siria, dar nu l-a depus încă, au declarat două persoane la curent cu acest lucru. Putin este frustrat de reticența Statelor Unite de a da curs deschiderii sale și este pregătit să acționeze singur în Siria, în cazul în care va fi necesar, a spus una dintre ele.

Putin, care a venit la putere luptând împotriva separatiștilor islamiști din Caucaz, în 1999, are motive să se teamă de ascensiunea jihadiștilor în Siria. Între ei se află aproximativ 2.400 de vorbbitori de rusă, potrivit Ministerului rus de Externe, ceea ce sporește amenințarea unor atacuri pe teritoriul Rusiei.

– SUA, „receptive”

Coaliția aeriană condusă de către Statele Unite a respins Statul Islamic, potrivit unor estimări, din aproximativ 30% din teritoriile pe care acesta le-a cucerit. Însă gruparea deține în continuare controlul asupra a aproximativ jumătate din teritoriul Siriei și a unor provincii-cheie din Irakul vecin. Luptele din Siria, care au afectat profund întregul Orient Mijlociu, s-au soldat cu peste 250.000 de morți și împing sute de mii de oameni să caute refugiu în UE.

Liderii celor 28 de state membre ale blocului european au îndemnat joi la negocieri internaționale ample care să pună capăt războiului civil. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că al-Assad ar trebui inclus în aceste negocieri.

„Vom fi nevoiți să discutăm cu mulți actori”, a declarat Merkel după summitul de la Bruxelles. „Al-Assad va face parte din aceste discuții, dar și alții, ca Statele Unite și Rusia, dar și parteneri regionali importanți ca Iranul și Arabia Saudită”, a îndemnat ea.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Statele Unite au devenit mai „receptive” față de poziția Moscovei. Washingtonul și-ar fi temperat două puncte ale politicii față de Siria – ca al-Assad să părăsească puterea imediat și excluderea unor negocieri cu Guvernul acestuia, a declarat el citând comentarii ale lui Kerry de săptămâna trecută.

În ziua următoare, secretarul american și ministrul rus ai Apărării au discutat în mod direct pentru prima dată de la izbucnirea conflictului armat din Ucraina. Ei au convenit să continue dialogul, pentru a preveni înfruntări între forțele americane și ruse în Siria.

Însă Washingtonul a respins miercuri imediat sugestia lui Lavrov că SUA și-au schimbat poziția față de războiul din Siria, potrivit Reuters.

– Arabia Saudită

Arabia Saudită, care-i susține pe rebelii sirieni, este pregătită să accepte propunerea rusă ca al-Assad să rămână președinte pe timpul perioadei de tranziție – cu condiția să-i fie anulate toate puterile -, potrivit lui Anwar Eshki, un general saudit în retragere care conduce Centrul pentru Studii Strategice și Juridice pentru Orientul Mijlociu, cu sediul la Jeddah.

Implicarea Rusiei în Siria va ajuta la aducerea stabilității în regiune și la consolidarea șanselor de a învinge Statul Islamic, a apreciat Eshki, contactat telefonic de Bloomberg. El îndeamnă opoziția siriană „să dea mâna cu Rusia”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto