Rusia somează Statele Unite: Să părăsească zona imediat

Rusia somează Statele Unite: Să părăsească zona imediat
Publicat: 30/09/2015, 13:43

Oficialul american a declarat pentru Fox News că diplomații ruși au transmis un demers oficial în care cer ca aeronavele americane să părăsească Siria, adăugând că avioanele de război ruse survolează în prezent teritoriul sirian.

Surse militare americane au precizat însă pentru Fox News că avioanele SUA nu vor da curs cererii formulate de ruși.
„Nu există nimic care să indice că ne schimbăm operațiunile deasupra Siriei”, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

„Am avut toate indiciile în ultimele săptămâni că (rușii) vor face ceva, ținând cont de consolidarea” prezenței militare ruse în Siria.

Demersul Moscovei reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor dintre cele două țări și intervine la scurt timp după ce Consiliul Federației a aprobat miercuri, în unanimitate, cererea președintelui rus Vladimir Putin de a folosi forțele armate ruse în străinătate.

Decizia senatorilor ruși prevede doar folosirea Forțelor Aeriene, nu și trimiterea de trupe la sol, a precizat anterior Serghei Ivanov, consilier în cadrul Kremlinului. „Vorbim exclusiv despre operațiuni ale Forțelor Aeriene ruse, așa cum a spus deja preșdintele nostru, folosirea trupelor la sol în teatrele de operațiuni fiind exclusă. Scopul militar al operațiunii este exclusiv susținerea aeriană a forțelor guvernamentale siriene, în lupta lor împotriva (grupării teroriste) Stat Islamic”, a explicat Ivanov.

El a menționat că președintele sirian, Bashar al-Assad, a cerut asistență militară din partea Rusiei. „Aș vrea să vă informez că președintele Siriei s-a adresat conducerii țării noastre cu o cerere de a oferi asistență militară, așa că putem spune că terorismul trebuie combătut, eforturile trebuie unite, dar trebuie respectate normele internaționale”, a adăugat el.

Kremlinul va informa partenerii străini, prin intermediul Ministerului de Externe, despre decizia luată de Parlament de a folosi forțele armate ruse în străinătate pe timpul zilei, iar armata va face același lucru prin canalele sale.

Potrivit lui Ivanov, decizia a fost luată pentru a ajuta Siria și pentru a proteja interesele ruse. „În primul rând, și cel mai important, vorbim despre Siria, și nu vorbim despre atingerea unor scopuri de politică externă, de satisfacerea unor ambiții de care ne acuză partenerii noștri occidentali, vorbim despre interesele naționale ale Rusiei”, a spus el.

Serghei Ivanov a mai precizat că operațiunile Forțelor Aeriene vor fi temporare, dar nu a putut menționa exact cât timp vor dura.

Comentând raidurile aeriene efectuate de state occidentale, Ivanov a subliniat că acestea nu sunt conforme cu legislația internațională. „După cum știți, Statele Unite lansează raiduri aeriene asupra teritoriului Siriei și Irakului și poate și alte state din Orientul Mijlociu. Franța s-a alăturat recent acestor acțiuni, Australia și alte țări discută despre același lucru. Aș vrea să notez (…) că aceste acțiuni se desfășoară cu ocolirea legislației internaționale”, a declarat el.

Rusia și-a consolidat recent prezența militară în Siria, inclusiv cu tancuri și avioane de război, Vladimir Putin argumentând că numai forțele președintelui Bashar al-Assad sunt capabile să-i înfrângă pe jihadiști.

Putin a spus luni, în discursul său la Adunarea Generală a ONU, că Rusia nu exclude posibilitatea unor atacuri aeriene care să susțină forțele lui al-Assad în lupta lor împotriva rebelilor jihadiști, dar a anunțat că Moscova va trece la acțiune doar „respectând deplin normele legale internaționale”.
Rusia, Iranul, Irakul și Siria au creat recent un centru de informații la Bagdad, pentru a coordona lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic (SI). Principalele obiective ale centrului de informații sunt să ofere date despre numărul militanților SI, armamentul lor și deplasările pe care le fac.

Noul centru va deveni funcțional în octombrie sau noiembrie și va fi condus de ofițeri ruși, sirieni, irakieni și iranieni, prin rotație, câte trei luni.

Pentagonul anunțase marți că militarii americani și ruși încep să discute despre activitățile lor împotriva grupării teroriste Statul Islamic în Siria, după ce secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a ordonat deschiderea unor linii de comunicații în acest sens, „în vederea evitării unor incidente sau accidente armate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×