Rusia vrea o nouă ordine mondială. Lavrov: „Dacă vreți, numiți-o post-occidentală”

Rusia vrea o nouă ordine mondială. Lavrov: „Dacă vreți, numiți-o post-occidentală
Publicat: 19/02/2017, 16:55

„Ținând cont de anumite poziții enunțate la Conferința de Securitate de la Munchen, Războiul Rece nu s-a încheiat încă. NATO încă este o instituție a Războiului Rece, atât în gândire, cât și în inimă”, a declarat Serghei Lavrov, la Munchen, potrivit Tass și Bild.

„Cooperarea militară (Rusia-NATO -n.red.) ar trebui reluată, însă secretarul general Jens Stoltenberg (…) nu a spus că ar fi pregătit pentru acest lucru. Este regretabil”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Un sistem mondial unipolar nu poate fi funcțional pe termen lung, astfel că liderii comunității internaționale ar trebui să opteze pentru o ordine geopolitică mai corectă, a continuat șeful diplomației ruse. „Este clar că nu suntem de acord cu cei care acuză Rusia și noi centre de influență internațională de tentative de subminare a așa-numitei ordini mondiale liberale. Crizele acestui model geopolitic erau programate chiar și când a fost inventat conceptul globalizării economice și politice, fiind utilizate ca instrument pentru a furniza creștere economică clubului țărilor de elită și pentru a le domina pe altele”, a spus Lavrov.

„Vom vedea cum va evolua dialogul nostru cu Uniunea Europeană și cu NATO. Poziția noastră este onestă și bazată pe principii corecte”, a adăugat el, subliniind că Rusia nu poate fi încântată că Uniunea Europeană nu găsește puterea de a depăși politicile antiruse. „Sperăm că vor prevala argumentele rezonabile”, a adăugat Lavrov.

„Liderii responsabili trebuie să facă o alegere. Sper că această alegere va fi cea a unei ordini mondiale democratice și juste. Dacă vreți, numiți-o post-occidentală”, a continuat el, precizând că fiecare stat suveran va căuta „echilibrul între interesele sale și cele ale partenerilor săi”, a fost concluzia șefului diplomației de la Moscova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase