Rusia vrea o nouă ordine mondială. Lavrov: „Dacă vreți, numiți-o post-occidentală”

Redactor:
Mihai Draghici
Rusia vrea o nouă ordine mondială. Lavrov: „Dacă vreți, numiți-o post-occidentală”
Alianța Nord-Atlantică este o organizație specifică Războiului Rece, afirmă Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, susținând că extinderea NATO a generat decenii întregi tensiuni în Europa și avertizând că un sistem geopolitic unipolar nu poate funcționa pe termen lung. „Liderii responsabili trebuie să facă o alegere. Sper că această alegere va fi cea a unei ordini mondiale democratice și juste. Dacă vreți, numiți-o post-occidentală", a continuat el, precizând că fiecare stat suveran va căuta „echilibrul între interesele sale și cele ale partenerilor săi"

„Ținând cont de anumite poziții enunțate la Conferința de Securitate de la Munchen, Războiul Rece nu s-a încheiat încă. NATO încă este o instituție a Războiului Rece, atât în gândire, cât și în inimă”, a declarat Serghei Lavrov, la Munchen, potrivit Tass și Bild. 

„Cooperarea militară (Rusia-NATO -n.red.) ar trebui reluată, însă secretarul general Jens Stoltenberg (…) nu a spus că ar fi pregătit pentru acest lucru. Este regretabil”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Un sistem mondial unipolar nu poate fi funcțional pe termen lung, astfel că liderii comunității internaționale ar trebui să opteze pentru o ordine geopolitică mai corectă, a continuat șeful diplomației ruse. „Este clar că nu suntem de acord cu cei care acuză Rusia și noi centre de influență internațională de tentative de subminare a așa-numitei ordini mondiale liberale. Crizele acestui model geopolitic erau programate chiar și când a fost inventat conceptul globalizării economice și politice, fiind utilizate ca instrument pentru a furniza creștere economică clubului țărilor de elită și pentru a le domina pe altele”, a spus Lavrov. 

„Vom vedea cum va evolua dialogul nostru cu Uniunea Europeană și cu NATO. Poziția noastră este onestă și bazată pe principii corecte”, a adăugat el, subliniind că Rusia nu poate fi încântată că Uniunea Europeană nu găsește puterea de a depăși politicile antiruse. „Sperăm că vor prevala argumentele rezonabile”, a adăugat Lavrov. 

„Liderii responsabili trebuie să facă o alegere. Sper că această alegere va fi cea a unei ordini mondiale democratice și juste. Dacă vreți, numiți-o post-occidentală”, a continuat el, precizând că fiecare stat suveran va căuta „echilibrul între interesele sale și cele ale partenerilor săi”, a fost concluzia șefului diplomației de la Moscova. 

 

Inchide