S-a stabilit suma pe care o va primi Exxon Mobil drept compensații de la Venezuela

S-a stabilit suma pe care o va primi Exxon Mobil drept compensații de la Venezuela
Publicat: 10/10/2014, 14:11
Actualizat: 05/05/2015, 22:04

Deși decizia Curții de Arbitraj Internațional a Băncii Mondiale a fost în favoarea companiei americane, Venezuela trebuie să plătească este o sumă cu mult sub cea cerută de Exxon, și anume 16,6 miliarde de dolari.

Decizia curții de arbitraj vine într-un moment foarte greu pentru economia țării latino-americane, care se confruntă cu dificultăți la plata datoriilor străine.

„Pe de o parte, Venezuela a ieșit cu bine din acest caz. Totuși, decizia va avea un impact negativ, pentru că țara are mari probleme cu fluxul de capital”, a declarat Asdrubal Oliveros, șeful companiei de consultanță Ecoanalitica.

De altfel, guvernul de la Caracas a salutat decizia Curții, considerându-o „rezonabilă”.

Exxon este una dintre cele 20 de companii care au înaintat plângeri către Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale împotriva Venezuelei, cu scopul obținerii unor compensații pentru activele expropriate în timpul naționalizărilor din anul 2007.

Exxon va primi compensații pentru întreruperea operațiunilor în cadrul a două proiecte, Cerro Negro și La Ceiba. Compania americană estimează că a cheltuit 3,1 miliarde de dolari pentru construcția și operarea facilităților între 1997 și 2007.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase