Scandalul PRISM. Edward Snowden – sursa care a dezvăluit programul BIG BROTHER desfășurat de Statele Unite în întreaga lume

Redactor:
Mihai Schiau
PRISM. ROMANIA Interviu cu Edward Snowden

The Guardian publică un interviu cu Edward Snowden, omul de la care a pornit scandalul PRISM, legat de interceptarea comunicațiilor pe internet de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA).

MAURICE SENDAK Google Doodle

Un angajat în vârstă de 29 de ani al unui subcontractor american în domeniul Apărării este sursa care a dezvăluit pentru The Guardian informații confidențiale despre programele de supraveghere a comunicațiilor desfășurate de către Statele Unite, a anunțat duminică ziarul britanic, relatează AFP.

„Nu am nicio intenție să mă ascund, pentru că știu că nu am făcut nimic rău”, a declarat Edward Snowden, care se află la Hong Kong de la 20 mai, într-un interviu publicat pe site-ul ziarului.

Edward Snowden, fost angajat NSA devenit informator, susține că NSA a dezvoltat o infrastructură capabilă să intercepteze „aproape orice”. „Majoritatea comunicațiilor umane sunt interceptate, fără o țintă anume. Dacă un angajat NSA vrea să-ți citească e-mailul, tot ce trebuie să facă este să folosească interceptările. Cu ajutorul lor, poate obține accesul la e-mailuri, parole, înregistrări telefonice sau date de pe carduri de credit. Nu vreau să trăiesc într-o astfel de societate”, spune Edward Snowden, care în prezent locuiește în Hong Kong.

Snowden, care a decis că publicul larg trebuie să afle despre activitățile NSA, nu consideră că a comis o infracțiune când a întors armele împotriva Agenției. „NSA minte în mod curent în legătură cu motivele supravegherii în SUA. NSA a declarat că nu are unelte. Ba are unelte și le folosește mai mult pentru a obține date despre americani decât din Rusia. De fapt, hack-uim întreaga lume, oriunde s-ar afla, NSA este în aproape toate țările din lume. Nici măcar nu vă dați seama de ce e în stare NSA, e înfricoșător ce capacități au, nimeni nu va mai fi în siguranță”, spune fostul angajat NSA.

Edward Snowden susține că a decis să dea documentele NSA presei după ce a observat că Barack Obama, în ciuda promisiunilor, acționează la fel ca predecesorii săi. „Vineri, când a denunțat scurgerile de informații în presă, Obama a părut că nu se poate apăra. Încerca să justifice ceva injustificabil și el știe asta”, spune informatorul.

Snowden e convins că, denunțând acțiunile NSA, și-a asumat un risc enorm și e convins că nu va mai ajunge niciodată acasă. „Accept riscul de a ajunge la închisoare, nu poți să te pui cu cele mai puternice servicii secrete și să nu accepți acest risc. Sunt convins că nu mă voi întoarce niciodată acasă, deși aș vrea asta”, conchide Snowden.

Programul PRISM

Într-un interviu pentru ABC News, directorul serviciilor americane de informații (DNI) James Clapper a anunțat că o anchetă a fost deschisă pentru stabilirea originii dezvăluirilor despre metodele utilizate de aceste servicii.

„Sper că vom reuși să aflăm cine a făcut acest lucru, deoarece acest lucru a cauzat pagube mari securității țării noastre”, a declarat Clapper.

The Washington Post și The Guardian au dezvăluit săptămâna trecută, în mod succesiv, existența a două programe secrete NSA.

Unul privește „recoltarea” începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite de către operatorul Verizon și, se pare, și de către alți operatori.

Celălalt program, numit PRISM, vizează interceptarea comunicațiilor navigatorilor pe Internet străini, care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă rețele mari de socializare, ca Facebook.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO duminică, 9 iunie. Nu s-a câștigat la LOTO 6/49 și nici la Noroc

LOTO 6/49. Se împlinesc șapte luni de când nu s-a mai câștigat la LOTO 6/49

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide