Scene violente la granița dintre Serbia și Ungaria. Ciocnirile dintre imigranți și poliția ungară s-au soldat cu sute de răniți. Un „terorist” a fost arestat

Publicat: 17/09/2015, 11:20

Polițiștii ungari dotați cu bastoane au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă, miercuri, împotriva sutelor de imigranți care au rupt gardul metalic de la frontiera cu Serbia și au încercat să pătrundă ilegal în Ungaria, relatează Associated Press în pagina online.

Bărbați furioși – cei mai mulți refugiați din Siria și Irak – au aruncat cu pietre și sticle de plastic spre polițiști, scandând „Deschideți!” în limba engleză. Numeroși copii și femei plângeau în timp ce bărbații, cu fețele acoperite de eșarfe, se îndreptau spre forțele de ordine în pofida gazelor lacrimogene și a fumului degajat de cauciucurile incendiate de mulțime.

„Am fugit de război și violențe și nu ne așteptam la asemenea brutalitate și tratament inuman în Europa”, a afirmat un irakian, Amir Hassan. „Rușine să vă fie, ungarilor”, a strigat el în direcția polițiștilor.

În jurul lui, mai multe femei țipau, acoperindu-și fețele cu eșarfe și turnând apă pe ochii copiilor, pentru a înlătura efectul gazelor lacrimogene. Mai multe persoane au leșinat din cauza gazelor, inclusiv o femeie care avea în brațe un copil.

Cel puțin două persoane au fost grav rănite, iar alte 200-300 au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat gaze sau au suferit tăieturi, echimoze și arsuri, a declarat doctorul Margit Pajor, care i-a tratat la un centru medical din Kanjiza, Serbia.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat șocat de comportamentul poliției ungare, calificându-l drept inacceptabil.

Autoritățile ungare au insistat însă că au acționat în legitimă apărare, afirmând că imigranții erau violenți și periculoși.

După confruntările cu poliția, scene haotice au izbucnit când grupuri private au livrat ajutoare cu camioanele. Oamenii s-au bătut pe mâncare, apă și haine.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a cerut autorităților sârbe să ia măsuri urgente pentru a opri imigranții agresivi care încearcă să pătrundă cu forța în Ungaria.

Serbia a anunțat că va trimite mai mulți polițiști la frontieră, pentru a separa imigranții de poliția ungară. Dar premierul sârb, Aleksandar Vucici, aflat în vizită în SUA, a condamnat „tratamentul brutal” aplicat imigranților de poliția ungară. „Nu vom permite nimănui să ne umilească și să lanseze gaze lacrimogene pe teritoriul Serbiei”, a precizat el.

Între timp, televiziunea sârbă de stat RTS a anunțat că trei dintre membrii personalului său au fost bătuți de poliția ungară la frontieră, iar echipamentul lor a fost distrus.

RTS a precizat că poliția ungară a împins un cameraman la zid și l-a bătut pe cap și pe spate, apoi i-a spart camera, iar un reporter a fost rănit la braț.

În urma confruntărilor de la frontieră, autoritățile ungare au arestat 29 de persoane, inclusiv un „terorist”, relatează Reuters în pagina electronică.

„Poliția a prins de asemenea un terorist identificat”, a declarat pentru postul public de televiziune M1 Gyorgy Bakondi, consilier de securitate al premierului ungar Viktor Orban. Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului, bărbatul se afla „în baza de date a serviciilor de securitate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația