Scrisoarea pe care Hollande a primit-o cu o zi înainte de atacul de la Nisa

Scrisoarea pe care Hollande a primit-o cu o zi înainte de atacul de la Nisa
Publicat: 15/07/2016, 14:34
Actualizat: 30/08/2016, 23:27

Cu o zi înainte de atacul din Nisa, fostul primar al orașului, Christian Estrosi, i-a adresat o scrisoare directă președintelui Republicii Franceze în care îi menționa doleanțele forțelor de ordine în contextul luptei antiteroriste, solicitându-i instituirea „unui mare plan de urgență” pentru a-i proteja pe polițiștii francezi și pentru a le asigura acestora posibilitatea de intervenție prin diferite mijloace.

Tonul sever al expeditorului reiese din cele scrise, notează Le Figaro online. Acesta l-a invitat pe Francois Hollande „să înlocuiască timpul acordat omagiilor cu cel dedicat acțiunii”. Estrosi arată, în cadrul scrisorii, că ameliorarea condițiilor în care polițiștii francezi lucrează este mai mult decât necesară, este urgentă. „Lipsa materialelor necesare trebuie să fie soluționată, într-un final, pentru ca fiecare polițist să ajungă, de exemplu, să dețină propria vestă anti-glonț”.

Mai departe, fostul primar al Nisei denunță o ușoară răceală din partea Guvernului de la Paris. „Trebuie să suprimăm frânele de ordin dogmatic și ideologic care ne împiedică să facem uz de noile mijloace tehnologice”, scrie Estrosi, punctând faptul că regretă în fiecare zi că statul francez, în orașul său, pe timpul desfășurării Euro 2016, nu a dorit să răspundă propunerii sale de a experimenta sistemul de recunoaștere facială”. Fostul primar reclamă, totodată, necesitatea consolidării protecției conferite agenților, de care ar trebui să beneficieze în cadrul procedurilor care îi expun.

În același timp, Christian Estrosi îi adresează președintelui francez o serie de întrebări care nu și-au găsit încă răspuns. „Poliția municipală reprezintă o forță de securitate internă. De ce să nu își regăsească aceeași recunoaștere, ca poliția națională, când vine vorba de salariu și materialele de lucru, mai ales că se confruntă cu aceleași amenințări, în special cele teroriste?”, se întreabă Estrosi. În acest sens, fostul primar al Nisei subliniază că este necesar să i se permită și agentului de poliție din cadrul poliției municipale să opereze controale de identitate: „În condițiile în care ne-am confrunta cu o situație cu risc crescut, iar polițiștii noștri municipali ar fi implicați pentru destructurarea conflictului, aceștia nu ar putea solicita prezentarea unor acte de identitate”.

Astfel, în lumina celor prezentate, notează aceeași sursă, instituirea „unui plan de urgență” e cu atât mai imperativă cu cât starea de urgență instalată, după atentatele din 13 noiembrie de către executiv, ar fi urmat să ia sfârșit pe 26 iulie. Însă, în urma atacului din 14 iulie, la Elysee s-a luat decizia de a o prelungi cu încă trei luni.

Sărbătoarea de Ziua Națională a Franței s-a transformat într-un coșmar. La Nisa, un camion a intrat în plin în mulțimea adunată pentru focurile de artificii pe Promenade des Anglais. 84 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți. Printre răniți se află și doi români. Șoferul autocamionului a fost împușcat, în vehicul găsindu-se numeroase arme si grenade. Șoferul era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa. Potrivit postului de televiziune francez BFM TV, atacatorul se afla în vizorul polițiștilor, dar nu pentru infracțiuni de natură teroristă.

„A fost un infern. Nu s-a ținut cont de vârstă sau religie”, a declarat, pentru Gândul, Adrian Iliuță, un tânăr român de 24 de ani, care a scăpat ca prin urechile acului de la moarte. Ieșise cu doi prieteni în oraș, la pizza, au stat să vadă focurile de artificii, apoi când au vrut să plece către casă s-a declanșat infernul.

„Am auzit un sunet foarte puternic urmat de țipete. Am zis: s-a terminat, suntem împușcați. Am rămas o secundă pe loc, iar apoi am observat un camion car rula cu viteză pe zona de trotuar călcând oameni, copii, familii. A trecut la 3-4 pași de mine și prietenii mei. Apoi ne-am pus pe mijlocul străzii si ne-am zis că e un act terorist. (…) Am simțit suflul camionului pe lângă mine. Se auzeazu persoane lovite și călcate de tir”, a povestit Adrian. Imediat după atac, în stare de șoc, el și prietenii lui le-au făcut semne șoferilor care treceau prin zonă să-i ia în mașină. „Toată lumea refuza. E normal nu poți avea încredere în nimeni în momente din acestea”, a comentat el.

Adrian a reușit să ajungă la mașină și apoi în siguranță acasă. Nu același lucru poate spune despre o familie pe care a văzut-o înainte cu câteva secunde de atac. „În fața mea, pe o bancă, era o familie de arabi, de la oameni în vârstă, la persoane de vârsta mea și două căruciare. Nu sunt sigur că au scăpat”, a spus el. În august, Adrian are bilet de avion pentru România. Nu știe acum dacă se va mai întoarce în Franța după cele întâmplate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun